Mikä meitä yhdistää? (Ainekirjoitushaaste)
Ainekirjoitushaasteen toisen otsikon "Mikä meitä yhdistää" on keksinyt Leopardikuningatar. Leopardikuningatar ajatteli otsikkoa erityisesti parisuhteiden näkökulmasta. En ihan suoraan kirjoita parisuhteesta, mutta toki tämäkin asia on yhdistänyt meitä.
Tunnen yhteen kuuluvuutta monien samanlaisia asioita kokeneiden kanssa. Olen kasvanut ja saanut paljon ihania ihmisiä ympärilleni. Ollemme puolisoni kanssa kohdanneet yhdessä vaikeita aikoja ja asioita, mutta olemme päässeet niistä eteenpäin ja olemme selvinneet niistä yhdessä. Koen, että nämä kaikki ovat yhdistäneet meitä myös kumppaneina. Ja suurin osa näistä vaikeuksista juontaa erääseen minun geenimuunnokseeni.
Väitän, että meitä ihmisiä yhdistää geenimuunnokset (joita mielestäni kutsutaan virheellisesti geenivirheiksi). Meissä jokaisessa on erilaisia geenimuunnoksia ja niitä on paljon. Se tulevatko ne koskaan ilmi, onkin kokonaan toinen juttu. Minusta on kertakaikkisen järkyttävää huomata kuinka ihmiset kumminkin arvottavat toisiaan geenien ja etenkin geenimuunnoksien mukaan. Yleensä vieläpä niin, että arvottavat omat geeninsä korkeammalle ja täten myös perustelevat tai kyseenalaistavat esimerkiksi erilaisten ihmisten oikeutta hankkia lapsia.
Helsingin Sanomissa oli muutama päivä sitten todella mielenkiintoinen juttu huntingtonin taudista: Geenivirhe suvussa tekee elämästä julmaa arpapeliä. En voi kun nostaa (digitaalista) hattuani artikkelissa nimellään esiintyville henkilöille, jotka kyseisen taudin keskellä elävät. Arvata saattaa, että netissä kommentit ovat olleen osittain aika julmia ja tylyjä. Sen sijaan 8-sivuinen artikkeli oli mielestäni erittäin asiallinen, syvällinen ja pohti asiaa monesta näkökulmasta.
Aina uuden ihmisen syntyessä tapahtuu jossain kromosomissa ja geenissä muunnoksia. Osa muunnoksista periytyy edellisiltä sukupolvilta, osa on kokonaan uusia. Pystymmekö ymmärtämään, että olemme kaikki osa tätä samaa ketjua? Miltä tuntuu, kun jokin sinun geeneissäsi esiintyvä muunnos aiheuttaa esim. sairauden? Toisilla se saattaa olla riski sydän- ja verisuonitauteihin, toisilla diabetekseen, toisilla kehitysvammaan, toisilla alzheimeriin, toisella syöpään, toisella huntingtonin tautiin. Terve kunnes toisin todistetaan pätee meihin jokaiseen.
Minusta tämän asian ymmärtämisessä piilee valtava rikkaus. Ymmärtäminen voi tuoda empatiakykyä, kykyä auttaa toista ja olla tukena. Kykyä ymmärtää omat rajallisuutensa. Minunkin geeneissäni on muunnoksia. Jotkin niistä tiedän - usempia tuskin en. Ei se tietenkään mukavaa ole, kun muunnokset aiheuttavat ongelmia ja ovat viedä hautaan asti. Mutta kaikkien näiden ongelmien ja omiin geenimuunnoksiin tutustumisen jälkeen voinen todeta, että olen hitusen viisaampi, hitusen avoimempi, hituisen enemmän arjen pienistä iloista nauttiva.
Uskon...
Uskon...
...että näin on myös niissä perheissä, joissa häpeilemättä tuodaan omat puutteet ja jopa virheet esiin. Että sellaiset perheet ja parisuhteet ovat vanhempia. Se yhdistää.
Kommentit
Lähetä kommentti