Perho hoi, leikki on lapsen työ!


Anna Perho patisteli taannoin Iltasanomien kolumnissaan lapsia töihin. Hän paheksui vanhempia, jotka uhkasivat päiväkodinvaihdolla, kun päiväkodissa oli laitettu pienet lapset töihin. Perholla on jo alatyylinen nimityskin näille vanhemmille.

Totta puhuen, Perhon kirjoitus oli minusta asiallinen. Ei lapsia tarvitse kaikelta suojella. Vaan missä menee raja? Mikä on liikaa, mikä liian vähän? Onko vessojen siivoaminen ok? Imurointi? Pyykkääminen? 3-vuotiaalta? 6-vuotiaalta? 10-vuotiaalta?

Täytyy myöntää, että kyllä minäkin hetken miettisin, jos kuulisin 2-vuotiaan lapseni on pesseen päiväkodin vessoja. Kuka käski? Millä tavoin? Miten lapsi huomiotiin? Vessojen pesua ja lasten mukaan ottamista arkitöihin en sen sijaan pidä pahana, vaan tapaa jolla se mahdollisesti toteutetaan. Käsketäänkö? Vai annetaanko lapsella vain mahdollisuus halutessaan auttaa aikuisia? Jälkimmäistä pidän oikeana tapana - etenkin mitä pienemmästä kyse.

On hienoa, jos lapsi innostuu siivoamisesta ja kotitöistä ja oppii samalla kuinka asioita hoidetaan.Se on juuri sitä arkista yhdessä tekemistä. Joskus se voi kantaa hedelmääkin, jos lapset isompana osallistuvat perheen kotitöihin - ilman että se vaatii joka kerta uhkailua, kiristystä, lahjontaa ja monen tunnin käskyttelyä. Vaan vielä tässä vaiheessa, se hankaloittaa ja pitkittää koko siivousprosessia. Kuten meillä tänään.

Imurointi: päälle, pois, päälle pois, päälle istumaan, revitään johtoja, pompitaan eteen. Tavaroiden keräily: nakotaan samat tavarat moneen kertaan lattialle, sohvalle, pöydälle, sängylle ja vessanpyttyyn ja eikun uudestaan. Lattian moppaaminen: kädet ämpäriin, jalat ämpäriin, istumaan ämpäriin, riidellään mopista, liukastutaan, ryömitään märällä lattialla, nakotaan leluja ja tavaroita moppiämpäriin, lyödään mopilla toista päähän tai pudotetaan tavaroita hyllyiltä ja pöydiltä.

Niin. Ehkä tästä on hyötyä sitten joskus. Työvoimana näitä ei kyllä oikein voi pitää. Vielä. Onneksi. Leikki se on lapsen työtä - mielestäni vielä yli 10-vuotiaanakin. Leikki pitää virkeänä, leikkiminen kehittää, se on etuoikeus ja mahdollisuus. Se on portti maailmaan, joka meiltä aikuisilta liian usein puuttuu tai jonka olemme ajansaatossa hukanneet.

Tinttu.com

"Eilen tapasimme mukavan äidin, joka oli tyttärensä kanssa ostoksilla tytön syntymäpäivän kunniaksi, ja tyttö sai valita mieleisensä lahjan. Tyttö ihastui ikihyväksi peikkomekkoomme ja voi niitä pikkuruisia tanssiaskelia ja peilauksia häntää heilutellen. Äiti kuitenkin totesi, että valitettavasti hänen tyttärensä on jo niin vanha, ettei enää leiki ja vaatteemme ovat hänelle aivan liian lapsellisia, ja tyttöä saatettaisiin kiusata poikkeavan leikkisästä asustaan. Kysyimme tytöltä kuinka paljon hän täyttääkään ja vastaukseksi saimme 4-vuotta."

Kommentit

 1. OI, sydäntä särkee tuo lopun sitaatti! Neljävuotias liian vanha leikkiin! Mitä ihmettä ne muut lapset sitten tekevät, pelaavat pelikoneilla vai? Ja kuka sen sanoo, että on liian vanha? Meistä aikuisista kai sen on pakko tulla, ei kukaan terve nelivuotias ole leikkimättä jos valita saa. Huh, pelottaa. Mitä sellaisista lapsista tulee aikuisina?

  VastaaPoista
 2. Kyllä meidän poika nelivuotiaana kulki tintun peikkohousuissa :) Leikki on lapsen työtä, viisivuotiaalta kyllä jo odotan suurin piirtein omien jälkien siivoamista. Niin että lähes aina likaiset vaatteet löytävät pyykkikoriin ja lelut takaisin paikalleen. Mutta tuo LÄHES aina siis... tai ehkä enemmänkin silloin tällöin kun katsoo nuoren herran huonetta ;)

  VastaaPoista
 3. kirjekatja, minustakin tuo on sydäntä särkevä.. ja silti liian totta monen lapsen kohdalla. En kyllä tiedä, mitä nelivuotiaan sitten pitäisi tehdä. Meikata ja peilata? Urheilla? Soittaa seitsemänä päivänä viikossa useita tunteja viulua? Opetella lukemaan? Istua hiljaa ja tehdä mitä aikuiset käskee? En usko, että sellaisesta lapsesta tulee aikuisena kovinkaan onnellista. Ehkä se on urakeskeinen, ehkä ei, mutta onnellisuuteen ja toisten huomiomiseen en kyllä usko.

  Minulla on peikkohaalarin ja dinohaalarin ompelu kesken, ehkä ne vielä joku päivä valmistuu. Näyttää tällä hetkellä tuo ompeluvuoren valmistuminen aika toivottomalta. :D Ja minä en uskalla odottaa, että meidän vanhin vielä vuoden päästä (5v:nä) siivoaisi yhtään mitään. Jos nimittäin on yhtään tullut äitiinsä, ei tee sitä 20 vuodenkaan päästä. Omalla äidilläni paloikin käpy useaan kertaan, kun minä voisin asua vaikka minkälaisessa rojukasassa ja hän taas ei, ja veljeni on tullut äitiin, joten siellä oli houne aina tiptop. ja niin on kyään talokin, toisin kuin meillä. :D
  Toisaalta, keskiverto miehen kohdalla vetoan siivouksen laiminlyönnissä tiukkaan kuriin ja siivoamisen tuomiin traumoihin, jotka aiheutuvat intistä. Sen intin siivoilu ja järjestyshysterian jälkeen ei kyllä innosta senkään vertaa siivota. Minunkaan. ;)

  VastaaPoista
 4. Niin siis loppupuoli teksistä suunnattu Turnip:lle. :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit