Ehdottomasti sukupuoleton nimi!

Tässä nimipohdinnassa ollaan välillä heitelty rohkeammastikin nimiä ilmaan ja myös esikoinen on osallistunut välillä keskusteluun  joko arvostellen tai heittäen omia ehdotuksia. Tänään ehdoti Niklasta viime viikolla Piitä, Liisiä ja Lee-nimeä.

Muutama kaveri onkin kysynyt miksemme ole valinneet sukupuolineutraalia nimeä lapsillemme, kun pidän sukupuolisensitiivisyyttä muutoin tärkeänä. Sinänsä hyvä kysymys. Ei vain ole nimiä valitessa ollut molempien suosikeissa nimiä, jotka sattuisivat löytymään alla olevasta nimilistasta. Tai on joitakin ollut, mutta kummallekaan ei ole tullut mieleen että ne olisivat sukupuolineutraaleja. Aika vahvasti moneen nimeen liittyy mielikuva tietystä sukupuolesta tai tietynlaisesta ihmistyypistä. Samasta syystä esimerkiksi entisten luokkakavereiden tai muiden tuttujen nimet eivät helpolla päädy ainakaan meidän nimilistaan.

Miksi sitten niin vahvasti nimet muodostavat kuvan tytöstä tai pojasta? Ja miksi joskus aikanaan on ollut niin tärkeää nimetä pippelilliset ja pimpilliset eri nimillä? Ja miksi tämän muuttaminen saa edelleen monissa aikaan vastustusta? Siis sen, että minkä tahansa olemassa olevan (suomalaisen?) nimen saisi antaa lapselleen, miettimättä sen kummemmin sukupuolta.

Miksi ihmisten pitää saada tietää sukupuoli? Ja miksi sen pitää selvitä nimestä?

Alla olevassa listassa on itse asiasssa todella paljon ihania nimiä. Ja myönnän, että nimet joiden kantajia en ole tavannut ovat jotenkin helpommin lähestyttävissä. Voi aloittaa omaan lapseen tutustumisen puhtaammalta pöydältä, ilman ennakko-odotuksia ja mielikuvia. Siinä on minusta tavallaan myös nimen antamisen hienous ja mystisyys. Antaako nimi joka luo odotukset kantajalle - kenties jopa vuosikymmien perinteet? Vai jotain uutta, vapautta luoda omat perinteet ja polut?
Kuura, Ruska, Utu, Tiuhti, Myrsky, Paju, Saarni, Kevät, Airut, Hami, Vilka, Kataja, Ille, Seri, Tammi, Soma, Kullero, Ruu, Ervi, Tuisku, Kuu, Aurinko, Nilla, Tuli, Eelia, Noe, Essa, Dara, Lumo, Aali, Ellis, Juno, Kaiho, Eedi, Reita, Emme, Venni, Karo, Noa, Jessi, Mitja, Runo, Liekki, Sassa, Pette, Asla, Eka, Eeti, Oma, Juno, Mille, Miska, Hippu, Salama, Elmi, Dana, Ilo, Nuka, Ensi, Talvi, Ellis, Rae, Pii, Eeri, Lahja, Emeli, Misa, Emili, Niki, Valo, Devi, Peeta, Niika, Kaari, Momo, Alla, Oka, Noel, Sani, Ariel, Mietti, Eeti, Helle, Aalo, Eri, Indigo, Kide, Lei, Nevin, Nikola, Sana, Sire, Viima, Eeri, Sävel, Niila, Soini, Aala, Muisto, Vanja, Jo, Aale, Hani, Eedi, Camille, Adi, Lemmi, Mara, San, Nyyrikki, Heine, Marin, Sai, Love, Aleksa, Nikita, Sela, Rani, Muuse, Terje, Nima, Opri, Manna, Alvi, Sasa, Laine, Orla, Ami, Rene, Heile, Reine, Kara, Musse, Anis, Sirius, Hille, Ara, Margo, Ly, Esra, Marjus, Min, Karli, Helgi, Hannan, Essa, Hua, Vendi, Ila, Maininki, Sasha, Simri, Tiera, Varma, Toive, Veini. (Lähde: Vauva ja Meidän perhe -lehtien keskusteluapalstat. Kaikki nimet on tarkistettu väestörekisterikeskuksen nimipalvelusta. Kaikkia nimiä on annettu viime vuosikymmeninä sekä tytöille että pojille.)
Minusta tuossa yllä olevassa listassa on paljon myös kauniita nimiä. Kaikki ei tietenkään ole omaan mieleen, mutta ei nuo minusta huonoja ole. Ja totta, kyllähän esimerkiksi Myrskykin voisi ihan hyvin olla minkä tahansa sukupuolen nimi. Onko yllä olevassa listassa nimiä, jotka sinusta tuntuvat enemmän toisen sukupuolen nimiltä? Miksi? Voisitko antaa yllä olevia nimiä omille lapsille? Miksi tai miksi et?

Kommentit

 1. Onpas mielenkiintoista!
  Tästä sukupuolisensitiivisyydestä kohistaan nyt tosi monessa paikassa.. Mä oon jääny ihan jalkoihin. totta puhuen pelottaa sanoa oma mielipide, kun niin paljon nähnyt mitä se saattaa aiheuttaa. Harvemmin löytää sellaista kivaa ja hyvähenkistä keskustelua!
  Mutta niin..Oon ehkä vähän vanhanaikainen? En kuitenkaan kato kieroon sukupuolisensitivisyyttä, musta se on mielenkiintoista. Meitä kun on monen junaan ja mä ite oon varmaan vaan asemalla=D
  Mun mielestä tossa nimiluettelossa on paljon hyviä nimiä. Joitain en osaa kuvitella pojalla, ja joitain en tytöllä, en osaa sanoa miksi.
  Vaikuttaa kyllä kivan mielenkiintoiselta sun koko blogi! Jään mielellään seuraileen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minut ei tarvitse lokeroida vanhanaikaiseksi tai uudenaikaiseksi tai suvaitsevaiseksi tai edes käyttää tuota sukupuolisensitiivisyys nimeä. Mutta tuo nimitys kyllä helpottaa esim. aiheeseen liittyvän tutkimustiedon löytämistä. :) Itsehän siis olen käytännössä ollut sp-sensitiivinen jo ennen kuin olen koko nimeä tuolle "kasvatusideologialle" kuullutkaan. Mutta kun siihen termiin törmäsin, kiinnostuin lisää ja olen oppinut paljon.

   Ajattelen asioista erilaissa kuin sinä ehkä siksi, että minä en koskaan mahtunut siihen lokeroon, johon minua koitettiin tunkea. Enkä mahdu siihen vieläkään. En suoraan sanottuna ymmärrä miksi ihmisiä pitäisi lokeroida.

   Alla pari bloggausta täältä omasta blogistani. Toivon, että käyt lukemassa ja kommentoimassa mitä ajatuksia nuo sinussa herättävät.

   http://elinalappalainen.blogspot.fi/2014/02/ymparisto-maarittaa-sukupuolirooleja.html
   http://elinalappalainen.blogspot.fi/2013/12/sateenkaaren-vareill-sukupuolettomaksi.html
   http://elinalappalainen.blogspot.fi/2013/12/pinkki-tulisiko-sita-valttaa.html

   Ja muuten noista nimistä ihan sama. Paljon kivoja nimiä - ja paljon nimiä joista en tykkää yhtään. Ja sitten osasta nimistä tosiaan tulee mieleen jokin tietty oletettu sukupuoli - ympäistöstä opittua siis tämä myös minulla. :) Mutta en näkisi pahana jos joskus törmäisinkin esim. tyttöön nimeltä Noel tai poikaan nimeltä Niila. Ehkä se avaisi omaa maailmankuvaakin taas hiukan lisää. Sillä vaikka pyrin ajattelemaan ettei sukupuoli merkitsi ja haluan kohdella esim. lapsia samalla tavalla, olen minäkin osa ympäröivää kulttuuria ja sorrun niihin samoihin virheisiin - ne on sellaista mihin ei aina osaa itse edes kiinnittää huomiota.

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit