Arvostele meidän arkipäivä

Skippaan tämän torstain sp-sensitiivisen tekstin ja jaan palan meidän arkea. Arkea vielä näin kaksilapsisena perheenä. Nämä postaukset ovat olleet minusta mukavaa luettavaa muiden blogeissa. Minusta on myös mukava jättää tämä itsellekin muistoksi - ja vertailun vuoksi ehkä tehdä toinen sitten kolmen lapsen kanssa. Kuvia päivän varrelta lapsista, hetkistä, kuuraisesta pakkasaamun tuoksuisesta luonnosta, arkiruoasta ja epäsiististä kodista.


0:57 Saan ommeltua keskimmäisen bodyn valmiiksi - tai ainakin melkein. Nepparit päätän koputella paikoilleen vasta seuraavana päivänä.

1:03 Kömmin sänkyyn puolison viereen. Asettelen tyynyt paremmin, jotta voin röhnöttää istuvassa asennossa. Tämä siksi, että paikat ei puutuisi ja särkisi ja saisin nukuttuakin. En vain millään meinaa saada unta. Olen mahalla nukkuja, mutta nyt raskauden ajan olen joutunut nukkumaan kyljelläni. Ja nyt sekin on vaihtoehto on pois käytöstä. Puolen tunnin yrittämisen jälkeen luovutan ja menen vaakatasoon kyljelleni. Nukahdan.

2:25 Herään ja vaihdan asentoa.
3:19 Esikoinen itkee. Sanoo nähneensä pahaa unta ja kävelee tyyny kainalossa vastaan: "Äiti, minä haluan tulla teidän sänkyyn." Meidän sängyssä haluaa vielä kertoa unensa: "Äiti, minäpäs kerron minkälaista unta näin..."

5:45 Puolison kello herättää, useammankin kerran, useammasta puhelimesta. Tökin, sillä en itse pysty nukkumaan ja toinen vetää sikeitä reagoimatta yhteenkään ääneen. Jossain vaiheessa puoliso nousee ylös ja lähtee töihin.

7:23 Keskimmäinen herää. Käyn hakemassa hänetkin viereen. Laitetaan tv päälle ja katsotaan lastenohjelmia sängystä ja sylitellään. Kädet on yön jäljiltä todella puuduksissa ja niitä särkee armottomasti.
7:30 Oman puhelimeni herätyskello herättää jolloin esikoinenkin nostaa päätään ja alkaa katsoa lastenohjelmia. Jonkin ajan päästä kömmin itse sängystä, kuuntelen vauvan sydänäänet, puen ja lähden laittamaan lapsille aamupalaa: Banaanijogurttia, paahtoleipää, maitoa ja kaakaota toiveiden mukaan. Samalla napsaisen olohuoneen telkkarista myös lastenohjelmat päälle. (Meillä on siis tupakeittiö.)
7:50 Käyn sammuttamassa meidän huoneesta tv:n ja lähdetään aamupissalle ja pukemaan pitkät vaatteet. Näytän keskimmäiselle ajoneuvobodya ja hän haluaa sen päälleen, samalla hän sieppaa esikoiselle tekemäni tähti-legginsit ja alkaa vetää niitä itselleen. Esikoinen haluaa sydänsukkahousujen ja sydänpaidan päälle tumman siniset Angry birds- housut sekä Salama-auto -paidan. Lasten syödessä, teen esikoisen kerhoeväät valmiiksi ja syön itse samalla.

8:30 Lapsille ulkovaatteet päälle ja bussipysäkille. Lapset ihastelevat kuuraista maata ja puhaltelevat suustaan ulos ilmaa, joka höyrystyy kipakkaan pakkassäähän. "Katso äiti, höyry on tullut takaisin!" Aurinko paistaa ja pakkanen kipristelee. Toppatakit lämmittävät lapsia hieman. Muistan, että omanikin täytyy kaivaa varastosta. Bussia odotellessa jutellaan ja lasketaan taas minuutteja.

9:00 Kerhossa. Keskimmäinenkin haluaisi kovasti jäädä, kuten joka kerta aiemmin. Lähtevät yhdessä käsien pesulle ja yritän samalla sanoittaa keskimmäisen tunteita harmituksesta. Ja kertoa kuinka käymme nyt kotona ja sitten iltapäivällä menemme yhdessä kaikki kolme perhekerhoon.

9:12 Ei ennätetty ihan seuraavaan kotiin menevään bussiin keskimmäisen kanssa. Jäätiin odottelemaan seuraavaa jutellen ja autoja katsellen. Soitan puhelun koskien puolueen ja nuorten piirin asioita, joiden pj ja vpj olen vielä hetken.

9:27 Bussi tulee ja päästään kotiin päin. Kotona haetaan varastosta lasten talvikengät ja minun toppatakkini. Sisällä korjataan junarata ja kuunnellaan muumimusiikkia. Hoidan Kevyen jäsenasiat taas ajan tasalle samalla, kun keskimmäinen napsii sylisäsni kuvia skypekameralla. Kevyt on siis koko maassa toimiva keskosvanhempien yhdistys, joka toimii vapaaehtoistyön pohjalla. Olen jäsenvastaava nyt neljättä vuotta.
10:20 Lämmitän ruoaksi meille itse valmistettua jääkaapissa ollutta lasagnea, jota puolisokin on aamulla kauhonut eväsrasiaan omaksi lounaakseen ruokatunnille. Vielä vihannekset ja raejuusto pöydälle. Laitan pyykit, tiskit, eväät perhekerhoon, nostan pakkasesta broilerit sulamaan. Keskimmäinen ennättää vääntää hellan levyt päälle, minun viedessä pyykkejä kaappeihi. Ennätän sammuttaa levyt ennen kuin mikään syttyy palamaan - ja ennen kaikkea - ennen kuin keskimmäinen ennättää polttaa kätensä. Aletaan syödä yhdessä.

10:37 Keskimmäinen pyytää harsoa, pyhkii naamansa, kiittää ja kiipeää pois syöttötuolista. Ruokaa jää lautaselle ja kaavin ne omalleni. Tosikoinen (aka keskimmäinen) hakee kaukosäätimet ja tuo ne minulle pitäen samalla mörkö-ääntä. Laitan muumilaakson tarinoita, joissa esiintyy mörkö. Tosikoinen.inostuu, hihkuu heiluu, tapittaa ja mörisee. Mörkö häipyy. Tosikoinen jatkaa sohvalle istumaan ja leikkimään mm. kuumemittarin kanssa, joka puolisolta on siihen illalla jäänyt. Saan syödä rauhassa ruokani loppuun.

11:13 Tosikoinen tulee kitisten ja sormella vaippaa osoittaen luokseni. Vuorossa siis kakkavaipan vaihto ja pyllyn pesu. Sitten tanssitaan taas muumimusan tahtiin.


11:30 Ulkovaatteet päälle ja bussipysäkille. Tosikoinen nukahtaa bussia odotellessa. Lasken selkänojan vaakatasoon ja toivon itsekin pääseväni saman asentoon. Vatsaa jomottaa ja jalkoja särkee. Onneksi rattaiden jarrut tomivat ja bussissa on tilaa, pääsen istumaan.

12:00 Kerho loppuu, esikoinen pukee vaatteitaan ja kertoo iloisena päivästään. Tänään heillä on ollut jumppapäivä. Käyn lämmitämässä mikrossa esikoiselle mukaan ottamani purkkilihasoseen, minkä jälkeen lähdetään kävelemään kirjastoon. Minun täytyy palauttaa lainaamani Ottobren -kaavalehdet. Samalla pyörähdetään myös tk:ssa mittaamassa minun verenpaineet. 

12:30 Keskimmäinen heräsi ja halusi rattaista pois. Lapset lähtivät kävelemään käsi kädessä kohti perhekerhoa. Matkalla tosin pysähdyimme hetkeksi puistoon kiikkumaan ja laskemaan liukumäkeä.13:03 Kerhossa. Tosikoinenkin riisuu onnessaan vaatteet ja lähtee leikkimään. Laitan molemmille eväät heti alkuun. Sitten  leikkiä, musiikkia, askartelua. Leikitään dinosauruksilla, kiipeillään puolapuilla, askarrellaan kärpässienet ja leikitään vielä isolla sateenkaarenvärisellä laskuvarjokankaalla. Lapset ovat aivan innoissaan, kun pääsevät leikkimään varjon alle, vetäjien ja vanhempien heilutelless kangasta ylös alas.

15:00 Kerho loppuu. Vaatteet päälle, rattaisiin ja bussiin. Kotona esikoinen lähtee kysymään pari vuotta vanhempaa naapurin lasta leikkimään. Keskimmäinen riisuu vaatteensa ja laittaa kanssani broilerit uuniin. Puoliso tulee töistä ja keskimmäinen juoksee syliin eikä anna isin riisua ja vaihtaa kamppeitaan. Lähden katsomaan saiko esikoinen kaveria ja haen samalla postin samalla. Puoliso jäi tosikoinen sylissä keittämään kahvia. Palaan sisälle ja tatkan tiskikoneen täyttämistä, roskapussien keräämistä jne. Esikoinenkin tulee sisälle odottamaan. Kaverin pitää kuulemma tehdä ensin läksyt. Puoliso istuu lasten kanssa sohvalla ja kyselee päivän kuulumisia.

 

16:03 Minäkin istun, voideltuani ensin itselleni eilen ostettua leipomon tuoretta uunileipää välipalaksi.
16:30 Naapuri tulee hakemaan esikoista ulos. Keskimmäisen kanssa napsautetaan sauna päälle ja laitetaan riisit kiehumaan.

17:00 Teen currykastikkeen, puoliso vie roskat, pahvit, biojätteet, ynnä muut. Otan broilerit pois uunista ja alamme puolison ja keskimmäisen kanssa syömään. Esikoinen saa jäädä vielä leikkimään, kun taas pariin päivään ei ole aikataulut menneet naapurin lapsen kanssa yksiin.

17:30 Menen saunaan keskimmäisen kanssa. Puoliso tulee hieman myöhemmin haettuaan ensin esikoisen siälle, lämmitettyä tälle ruoan ja tämän syötyä.

18:30 Tulen tosikoisen kanssa pois. Kuivataan, puetaan ja ruvetaan keittämään nallen riisihiutalepuuroa iltapalaksi. Esikoinenkin tulee perässä, valitsee ja pukee vatteet. Syövät puuron ja alkavat lekkiä. Katsottiin kellosta, että navetta-aika olisi suurin piirtein nyt ohi ja soitettiin vielä mummupappalaan. Mummu ei ollutkaan kotona, joten lapset juttelivat sitten papan kanssa. Ja kinasivat samaan aikaan keskenään. Esikoinen olisi halunnut leikkiä vauvaa ja keskimmäinen koiraa, niin että esikoinen on omistaja ja taluttaja, mutta ei mennyt toiveet aivan yks yhteen.. Puhelun jälkeen onneksi leikitkin vielä onnistuivat. Iltatoimien kautta sänkyyn.


20:00 Annettiin halit, pusut ja toivotettiin hyvät yöt. Puoliso alkoi lukea lapsille iltasatua ja nukutti lapset. (Kyllä, meillä nukutetaan, eli silitetään ja ollaan vieressä kunnes lapset nukahtaa. Vuoroiltoina aina toinen vanhemmista, paitsi jos toisella on töitä/menoa, sitten saattaa osua useampi peräkkäinen ilta samalle.)

Samaan aikaan itse poden pääkipua koneella. Tekemättömät työt keittiössä kaipaavat tekijäänsä. Samoin se B-vauvan kietaisubody, jonka olin leikannut valmiiksi, odotti ompelijaansa. Olisi pitänyt myös kirjoitella Oulun kaupungin luottamushenkilöille s-postia kansainvälisen keskoslastenpäivän tempauksen osalta - siis sen, että Ouluunkin johonkin rakennukseen saataisiin kyseisenä päivänä violetti valaistus. Vielä kun on asian selvittely hieman kesken.

20:50 Teen itselleni iltapalaa ja laitan loput tiskit koneeseen ja ajastimen valmiiksi, jotta tiskit pyörisivät vihreällä yösähköllä. Iltapala mukaan koneen ääreen ja hetkeksi tölläämään Iholla-sarjaa muutaman jakson katsomosta. Niin ja juttelen eduskuntavaalien ehdokasasettelusta. Tänään jää ompelut väliin ja haaveilen ajoissa nukkuun menemisestä.

22:38 Lopetan areenan, katsomon ja blogien selaamisen. Pääkipu on heltynyt, mutta silmät eivät pysy auki. Puoliso jää vielä olohuoneeseen. Pesen hampaat ja käyn antamassa lapsille vielä suukot ja peittelemässä. Tällä kertaa nukahdan nopeasti. Puoliso kömpii viereeni jossain välissä ja antaa suukon. "Rakastan sinua."

23:34 Tosikoinen itkeskelee, käyn katsomassa. Itkeskelee ilmeisesti unissaan, silitän, hyssytän ja peittelen. Jos olisi ollut kädet ojolla odottamassa syliä, olisin siepannut meidän sänkyyn.

1:18  Tosikoinen itkeskelee taas unissaan. Rahoittelen.
2:25 Jälleen keskimmäisen unista itkua. Vaikkei olekaan kädet ojossa, nostan syliin ja kannan meidän sänkyyn.

Millaisia teidän arkipäivät ovat? 
Voit myös linkittää valmiin postauksen.


Kommentit

 1. http://sekalaistasakkia-sankari.blogspot.fi/2014/09/leijonaa-ma-metsastan.html

  suhteellisen tyypillinen päivä. Harvassa on ne tavalliset tylsät päivät.

  VastaaPoista
 2. voi miten äkkiä nuo pikkulapsipäivät unohtuvatkin! Ihanan eläviä (ja väsyneitä) muistoja tuli tästä postauksesta mieleeni.

  VastaaPoista
 3. Hauska postaus! Täytyykin pitää mielessä ja toteuttaa tämä :)

  Ja vink vink, sinullakin voisi olla kohta ajankohtaista kokeilla tätä http://aliceihmemaassa.blogspot.fi/2014/09/testissa-tummy-tucker-arvonta.html

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommenteista Sankari, Marikan polut ja Neiti Alice :) Joo, aika tyypillinen päivä, vaikkakin tuo on se yksi päivä viikosta.. tänään yksi erilainen, mutta täynnä työtä sekin. Haasteena myös viikkosiivous. Ja oon jo poikki vaikken ole vielä päässyt edes aloittamaan. (Tänään haetaan kyllä pizzat.)

  Ja pitääkin miettiä tuota tummy tuckeria. Jotain tuon tapaista oon kyllä miettinyt, mutta tietty ensin pitää antaa sektiohaavankin parantua rauhassa muutama viikko (ainakin, pitääkin muistaa lääkäriltä taas varmistaa ohjeet). Mulla kun tuo viilto tulee tälläkin kertaa vielä kaiken lisäksi pystyyn. :)

  Ja tervetuloa blogiin uudemmankin kerran Neiti Alice!

  VastaaPoista
 5. Totta pamisit, nää on kivoja lukea! Lisäksi niistä jää tosiaan (kirjoittajalle) itselleenkin kiva muisto siitä tavallisesta arjesta. Teidän päivä kuullosti oikein mukavalta ja kuvat oli ihan parasta antia! Laitan omani kun saan aikaiseksi *virn*, mä laahaan aina kaikessa (vuoden) pikkusen perässä (jaa mää hosuli vai, pois se minusta... :D ). Jakseliasta viikonloppua mahoinesi sulle!

  VastaaPoista
 6. Minulla on ollut ihan sama idea tehdä tällainen! Tänäänkin ajattelin aamulla, että pitäisikö alkaa tekemään, mutta sitten tuli kaikkea muuta niin se jäi. Jospa huomenna saisin vihdoin tehtyä, kun ainakin viikon jo yrittänyt :D Tällaiset on tosi kivoja lukea ja kiva nähdä pala sitä todellista arkea. Ensimmäinen ajatus tuli lukiessa, että kyllä ainakin touhua ja menoa riittää teidän päiviin kolmen lapsen kanssa!

  VastaaPoista
 7. Kiitos, Jasmina, kommentista. Jään odottelemaan sunkin postausta - vai joko ennätti julkaista? En ole ehtinyt nyt selata kenenkään julkaisuja. :)

  Nämä on kyllä tosi kivoja. En nyt tarkoita. että jaksaisin lukea blogia jossa joka päivästä kerrotaan näin, mutta siis muiden postauksien seassa tällaiset on minusta kivoja. Avaa ehkä vähän eri tavalla sitä toisen arkea. Ja joo, eiköhän tässä tosiaan riitä tekemistä kolmenkin kanssa. :D

  VastaaPoista
 8. Niin ja siis Kuplalle myös kiitos kommentista ja mahanjakselutoivotuksista!! :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit