Lapsiperheillä on jälleen oikeus kotiapuun, mutta moni ei sitä tiedä

Voileivän tekoa.

 Linkkaan tänne jutun ylen sivuilta. Monilla on varmaankin mennyt vuoden alussa tullut lakimuutos kokonaan ohi, joten tätä uutista sietää jakaa. Kuntien tulee tarjota apua, joten kysymällä, pakko panostaa tähänkin. (Todennäköisesti myös panostaminen perheiden kotiapuun tuo säästöjä lastensuojelussa - näin on käynyt ainakin Imatralla, Raisiossa ja Jyväskylässä.)

"Lapsiperheillä on ollut vuoden alusta lähtien oikeus saada kunnalta kotiapua arjen askareissa. Enää ei tarvitse olla lastensuojelun asiakas. Uusi laki on paluu vuosikymmenten takaiseen aikaan, jolloin perheiden yllättävissä elämäntilanteissa kotipalvelu riensi avuksi.
Kotipalvelun takaaminen on osa sosiaalihuollon lainsäädännön kokonaisuudistusta. Sen mukaan lapsiperheillä on oikeus saada kunnalta kotiapua ilman lastensuojeluasiakkuutta.
Kotipalvelun palauttamista ovat vaatineet muun muassa vanhemmat. Hallitusneuvos Lotta Hämeen-Anttila sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo, että palvelun alasajo parikymmentä vuotta sitten oli virhe.
– Siitä voi suoraan sanoa, että se oli ihan täydellinen munaus. Ei niin olisi koskaan pitänyt päästä tapahtumaan. Tilastoista näkyy suoraan, että samaan aikaan kun meillä on lapsiperheiden kotipalvelua ajettu alas, saman verran ovat kasvaneet lastensuojelun asiakkaiden ja lasten sijoitusten määrät.
Nyt palataan vanhaan ja aikoinaan hyväksi koettuun. Perheille halutaan tarjota helposti saavutettavat, matalan kynnyksen palvelut. Tavoitteena on tehokas lyhytaikainen tuki. Se voi olla lastenhoito-, siivous-, tai ruoanlaittoapua perheen tarpeesta riippuen.
Se voi olla ruoanlaittoa, lastenhoitoa ja siivousta.
– Lotta Hämeen-Anttila
– Tämä on suunnattu suoraan lapsiperheille, joilla on ihan tavallisia syitä. On sairaus, vamma tai vanhempi on uupunut, eikä sen takia pysty suoriutumaan ihan siitä normaaliarjesta. Voi olla, että elämäntilanne on hankala. Taustalla voi olla esimerkiksi ero tai puoliso on kuollut, Lotta Hämeen-Anttila sanoo.
Kotiin tulee kotipalvelun työntekijä, joka useimmiten on koulutukseltaan lähihoitaja.
– Se voi olla ruoanlaittoa, normaalia kodinhoitoapua, lastenhoitoa ja siivousta.
Palvelusta on tiedotettava
Sosiaalihuoltolainuudistuksen kustannukset ovat arviolta 32 miljoonaa euroa vuodessa, josta kotipalvelun osuus on 20 miljoonaa euroa.
Kuntien pitää tiedottaa uusista palveluista. On ihan selvää, että kukaan ei voi hakea, jos ei edes tiedä, että sellaista voisi saada.
– Lotta Hämeen-Anttila
Kuntien väliset erot ovat suuria.  Osa on varautunut palveluiden lisäämiseen hyvissä ajoin ja joissakin aloitetaan nollasta.
– Jos asia pystyttiin järjestämään ennen 1990-lukua, tuntuisi kummalliselta, että se olisi tällä hetkellä ihan mahdoton järjestää.
Lapsiperheet kaipaisivat tietoa oikeuksistaan.
– Kuntien pitää tiedottaa näistä uusista palveluista. On ihan selvää, että kukaan ei voi hakea, jos ei edes tiedä että sellaista voisi saada, hallitusneuvos Lotta Hämeen-Anttila muistuttaa."

Tiesitkö sinä tätä? Oletko käyttänyt kunnan tarjoamaa kotiapua?
Olisitko kaivannut? Oletko pyytänyt, mutta jäänyt ilman apua?

Kommentit

 1. Kiitos linkistä! :) Paljon mulle uutta tietoa, vaikka meillä onkin ollut nyt vauvan syntymän jälkeen kodinhoitajankäynti kerran viikossa pari tuntia. Siitä vähästäkin ollu kyllä apua nimenomaan nyt, kun vauva vielä pieni. Kh on ulkoiluttanut isommat ja minä oon saanu vauvan kans levähtää, joskus olen jopa ehtinyt nukahtaa. Katsotaan kolmen kuukauden kohdalla että onko vielä halua ja tarvetta jatkaa... Oon tyytyväinen siihen, että apua sai kunhan vain kehtasi "nöyrtyä" pyytämään, myönsi, että välillä on vähän rankkaa ja tuntuu että ei yksin jaksais. Ymmärsi, että ei oo mikään pakko pärjätä yksin. Oonki aikonut kirjoittaa myös omassa blogissani aiheesta, kunhan hoidan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, Anna. :)

   Minäkin nyt päätin "nöyrtyä" ja viimein oikeasti pyytää apua, kun ensi viikolla on käynti ja tarkoitus tässä kotihoiton päälle aloittaa opinnot. Kaikkien etu, että lapset saa olla kotihoidossa, mutta opinnot etenee ja äitikin jaksaa. Ja on se kotihoito + kotiapu silti edullisempi kuin noiden kolmen vieminen päivähoitoon, jotta saan opinnot valmiiksi. Opinto-oikeuttakaan kun ei saa loputtomasti lisää - ainoastaan vuoden per lapsi, vaikka jokaisesta pitäisi / haluaisi pitää 3 vuoden hoitovapaan johon työssäkäyvillä on oikeus.

   Koitanpa ennättää kurkkia sunkin blogiin taas :)

   Poista
 2. Olisin kaivannut esikoisen aikaan. Neuvolassa kerroin pikkuvauvan tuoreena äitinä uupumuksesta, rankkuudesta ja sain vastaukseksi mm. "no vauvat nyt vain itkee paljon, etkö sitä tiennyt etukäteen". Että kiitti vaan. enpä paljoa sen jälkeen kyseiselle terkalle enää kertonut oikeista tuntemuksistani, ja vaihdoinkin toista lasta odottaessa eri terkkarille, kun hoksasin että niinkin saa tehdä. Jälkikäteen olen varma että hoipuin tuolloin jossain synnytyksen jälkeisen masennuksen reunalla ja sain mm. perhetuvalta tutuksi tulleelta äidiltä pari vuotta tapahtuneen jälkeen kuulla, että näytin siellä aina siltä, että purskahdan hetkellä millä hyvänsä itkuun. Oikeassa hän oli. En mielestäni olisi tuolloin kaivannut mitään suurta, vain esim yhden vaunulenkin ajan nukkua itse päikkärit tms. Hyvä että tämä moka (kotiavun poistaminen) ollaan nyt vihdoin korjaamassa/korjattu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, Äni.

   Olisin myös kaivannut jo esikoisen aikaan - ja toisen lapsen ja nytkin. Mutta kynnys pyytää apua liian suuri, vaikka sitä nytkin ehdotettu. Yksinpärjäämisenkulttuuri vielä aivan liian vallitseva.

   Samoin esikoisen terkkarille en pystynyt avautumaan, vaihdoinkin viidennessä raskaudessa (eli tosikoisen raskaudessa) terkkaria ja sen jälkeen olo on ollut paljon keveämpi. Ei itkuja neuvolan käynnin jälkeen, saan suun auki käynneillä, jne. Tuntee tulleensa kuulluksi.

   Mutta vielä tosiaan on työtä, että tuota tarjotaan perheille aktiivisesti ja että kunnat lisäävät kodinhoitajia / niitä jotka sitä työtä tekevät. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit