Sensitiivisyyttä kasvatukseen

 


Sukupuolisensitiivisellä kasvatuksella on vielä isoja askeleita otettavana, mutta niin on toki myös sensitiivisella eli lapsen tarpeet huomioon ottavalla kasvatuksella muutoinkin. Tässä muutamia kohtaamisia bussissa viime ajoilta.

Kuopus on kantoliinassa ja harmaassa äitiyspakkauksen toppapuvussa. "Sulla on varmaan poika siellä, kun on sininen liina."

Eri kerta, eri henkilö, sama haalari, pinkki lakki: "Katso kun siellä pikkuinen tyttövauva vaunuissa."

Eri kerta, eri henkilö, sama haalari: "Voi sulla on varmaan poika siellä kun on autolakki ja autopeitto."

Eri kerta, eri henkilö: Bussiin nousee isä kahden pienen lapsen kanssa, mikä ei ole kovin yleinen näky. Oma hymy kumminkin hyytyy varsin pian. Isä tiuskii isomalle rattaissa istuvalle lapselleen, mikä nyt sinänsä ei ole kovinkaan harvinaista. Sen jälkeen, kun hän vastaa puhelimeen hän kumminkin alkaa kiroilla ja huutaa tapella ilmeisesti lastensa äidin kanssa kaikesta mahdollisesta. Myös siitä, olisiko molemmille lapsille pitänyt ottaa omat rattaat mukaan (isän mielestä mahdotonta lykätä kaksia rattaita) vai pitäisikö isomman lapsen kävellä päiväuniaikaan ja pienemmän olla rattaissa (isä halusi mieluummin kantaa pienintä) ja siitä pitääkö isompaa tukistaa, jos se ei suostu kävelemään päikkäriaikaan (isä huutaa puhelimeen: "#%%#& minä en tuota kolmevuotiasta tukista, niin kuin sinä). Kiroilu ja huutaminen jatkuu. Puhelu loppuu ja lasten äidin (vaimon?) haukkuminen jatkuu vielä senkin jälkeen lasten kuullen, kun isä tuohtuneena kertoo minulle.

Jäätiin pois kuopuksen kanssa seuraavalla pysäkillä. Mutta kyllä jäi paska fiilis. Kysynpä vaan: Miksi, oi MIKSI, vanhemmuuteen ei tarvitse mitään koulu tai ajokorttia? Miksi bilogisten lasten saaminen on kiinni vain hedelmällisyydestä?

Ei sillä, että kannattaisin kieltoja, mutta maailma vain tuntuu välillä niin epäreilulta.


Kommentit

 1. Huh olipa ikävä tilanne bussissa. Ja 3-vuotiaan tukistaminen argh...

  Hyvä kirjoitus!

  Minulta taas on usein kysytty, että onko lapsi tyttö vai poika. Viimeksi viime viikolla, kun lapsi oli puettu siniseen ja vihreään, kiva mummeli ihasteli kaupan pihalla ja kysyi, että onko tyttö vai poika. Oli ihan mukavaa että kysyi :-). Poikahan se.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tyttöankka, kommentista. :)

   Joo, tukistaminen ja fyysinen kurittaminen on väärin ja lainkin mukaan rikos. Tiedän, että silti moni lapsi joutuu sitä kohtaamaan enkä oikein tiedä miten pitäisi olla tai mitä tehdä tuommoisessa tilanteessa.. :/

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit