Persoonallisuuteni

Törmäsin facebookissa tähän persoonallisuustestiin. Tässä näyti olevan tarpeeksi monta kysymystä, jotta  voisi saada jotain järkevää tulosta aikaan. Niinpä tein. Ja aika osuva ja uppoava luonnehdinta sieltä tulikin, kun oikein miettii. Kyllä. Rakastan väittelyä - joskus myös niinkin, että väittelen vaikka olen asiasta juuri päinvastaista mieltä. Kyllä. Olen kapinahenkinen luonteeltani. Kyseenalaistan ja uin vastavirrassa. Pohdin ja analysoin, mutta toisaalta en ole pikkutarkka. Menetän esim. helposti hermot, jos pitää tehdä pikkutarkkaa käsityötä (sama ommellessani). Fyysisestä työstä olen tekstin kansa hivenen erimieltä, mielestäni fyysinen työ on (tai voi olla) kivaa ja rentouttavaa. Paskanluontia, puukäsitöitä, öljyjen vaihtoa - ai että nautin! Mutta kaipaan jotain haastetta myös aivoille.

Ehkä siksi juuri kävin eilen ilmoittautumassa läsnäolevaksi yliopistolle ja ilmoittauduin muutamalle kesäkurssille - silti, vaikka lapset on kaikki kotihoidossa ja kesän myös ilman kerhopaikkaa. T
arkoitus jatkaa syksyllä samaa rataa. Onneksi numeroiden pyörittely sujuu surkeillakin yöunilla samalla leikkien, pyllyä pesten ja ruokaa laittaen. Eiku?! (Tästä lisää myöhemmin...)


Entä sinä? Osuiko testi oikeaan? Millainen on sinun persoonallisuustyyppisi?

--

Persoonallisuustyyppisi on:
“Keskustelija” (ENTP-A)
 
- Mieli -
23 % Ekstrovertti - Introvertti

- Energia -
45 % Intuitiivinen - Realistinen
- Luonto -
20 % Logiikkakeskeinen - Periaatekeskeinen

- Taktiikat -
Suunnitteleva - Etsivä 45%

- Identiteetti -
19 % Määrätietoinen - Varovainen 
“Seuraa vaarallisen, itsenäisen ajattelijan polkua. Altista ajatuksesi ristiriitojen vaaroille. Puhu mielellesi ja pelkää vähemmän mielipuolen leimaa kuin komformismin stigmaa. Ja niitä asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä, puolusta viimeiseen asti hinnalla millä hyvänsä.”


Thomas J. Watson
ENTP-persoonallisuustyyppi on varsinainen paholaisen asianajaja, menestyen riekaleisten argumenttien ja uskomusten ristitulessa ja antaen kaikkien lankojen lentää tuulessa kaikkien nähtävillä. Toisin kuin heidän määrätietoisemmat Suunnittelevat (J) vastakohdat, ENTP:t eivät tee tätä saavuttaakseen jotakin syvempää merkitystä tai strategista maalia, vaan siksi, että se yksinkertaisesti on hauskaa. Kukaan ei rakasta mentaalista sparrausta niin kuin ENTP:t, joille se antaa mahdollisuuden harjoittaa tehokkaasti nopeaa älyä, laaja tietämystä ja kykyä yhdistää erilliset ajatukset oman näkemyksen perusteluksi.
ENTP:ltä löytyy erikoinen ristiriita: he ovat todella rehellisiä, mutta he voivat myös väitellä loputtomasti jonkun asian puolesta, johon he eivät todella usko. He pystyvät asettumaan jonkun toisen housuihin väitellekseen jostakin asiasta täysin muusta kuin omasta näkökulmastaan.
Paholaisen asianajajana toimiminen auttaa ENTP-persoonallisuustyyppiä kehittämään kyvyn aistia muiden tapaa päätellä asioita, mutta myös ymmärtämään vastakkaisia ajatuksia.
Tätä taktiikka ei pidä sekoittaa Diplomaattien (NF) hakemaan sanattomaan ymmärrykseen. ENTP:t, kuten kaikki Analyytikko-tyypit (NT), etsivät jatkuvasti tietämystä, ja mikä olisikaan parempi keino siihen kuin hyökätä ja puolustaa jokaisesta mahdollisesta näkökulmasta.

Täällä ei ole sääntöjä – yritämme saada jotakin valmiiksi!

ENTP:t nauttivat altavastaajan asemasta ja henkisestä harjoituksesta, joka syntyy pinttyneiden ajatustapojen kyseenalastamisesta ja niiden tekemisestä joko korvaamattomaksi tai niiden ravistelusta ja työntämisestä uuteen suuntaan. Siltikin ENTP:t ovat huonoja hallinnoimaan omien ehdotustensa arkisia sovelluksia. ENTP-persoonallisuudet rakastavat brainstormausta ja isosti ajattelemista, mutta he välttävät raa’an työn tekemistä viimeiseen asti. ENTP:tä on noin kolme prosenttia maailman väestöstä, mikä on juuri sopiva määrä, sillä se sallii heidän keksiä uusia ideoita ja astua sitten sivuun, jotta pikkutarkemmat ihmiset voivat hoitaa ideoiden toteutuksen ja sovellusten ylläpidon.
ENTP:iden kyky väittelyyn voi olla harmillista – usein se on tervetullutta, mutta se voi olla myös haitallisen latteaa silloin kun he astuvat muiden varpaille, esimerkiksi avoimesti kyseenalaistamalla esimiehensä palaverissa tai huomauttelemalla kaikesta, mitä heidän puolisonsa sanoo. Tämä on vielä monimutkaisempaa, koska ENTP:t ovat peräänantamattoman rehellisiä, eivätkä he pureksi sanoja. He vähät välittävät siitä, ettei heitä välttämättä pidetä herkkinä ja inhimillisinä. Samanmieliset tyypit tulevat hyvin toimeen ENTP-persoonallisuustyyppien kanssa, mutta herkemmät tyypit, ja yhteiskunta ylipäätään, karsastavat konflikteja tunteiden ja turvan suojelemiseksi ja suosivat valkoisia valheita epämiellyttävän totuuden ja kovan rationaalisuuden sijaan.

Tämä turhauttaa ENTP:itä ja he usein huomaavat, että heidän riitaisat huvinsa polttavat siltoja, usein tahattomasti, kun he ylittävät muiden rajat kyseenalaistamalla uskomukset tunteiden kustannuksella. Tee niin kuin tahdot muiden tekevän itsellesi, ENTP:t ajattelevat, ja heidän sietokykynsä hemmottelulle on pieni, eivätkä he pidä ihmisistä jotka kiertelevät ja kaartelevat asiassaan, varsinkin jos he ovat pyytämässä palvelusta. ENTP-persoonallisuuksien visiota, itsevarmuutta, tietämystä ja tiettyä huumorintajua arvostetaan, mutta heillä on usein vaikeuksia hyödyntää näitä ominaisuuksia ystävyys- ja parisuhteissa.

Mahdollisuus menetetään koska se vaatii kovaa työtä

ENTP:illä on pidempi tie omien kykyjen valjastamiseen kuin muilla – heidän älyllinen itsenäisyytensä ja vapaamuotoiset visionsa ovat arvokkaita jos he ovat esimiesasemassa, tai jos johtajat kuuntelevat heidän näkemyksiään. Mutta sen saavuttaminen voi vaatia ponnistuksia, missä ENTP:illä on vaikeuksia.
Kun ENTP:t ovat saavuttaneet tällaisen aseman, heidän on syytä muistaa että ideoiden toteutuksessa he ovat riippuvaisia muista – jos he käyttävät liikaa aikaa keskittyen väittelyiden “voittamiseen” yhteishengen luomisen sijaan, he voivat huomata, ettei heidän ideansa saa enää tarpeellista tukea toteutuakseen. Tämän persoonallisuustyypin ihmiset vetävät paholaisen asianajajan roolia niin hyvin, että heidän monimutkaisin mutta palkitsevin älyllinen haasteeensa on ymmärtää tunteellinen näkökulma paremmin ja panostaa logiikan ja eteenpäin kulkemisen lisäksi huomioon ottamiseen ja kompromissien tekemiseen.
Kuuluisia ENTP-henkilöitä:
John Adams, James A. Garfield, Rutherford B. Hayes, Theodore Roosevelt, Thomas Edison, George Carlin, “Weird Al” Yankovic, Alfred Hitchcock, Tom Hanks, David Spade, Céline Dion, Aleksanteri Suuri.

Fiktiivisiä ENTP-hahmoja:
“Jokeri” Batmanista, “Jack Sparrow” Pirates of the Caribbeanista, “Tyler Durden” Fight Clubista, “Clyde Shelton” Lainkuuliaisesta kansalaisesta.

Kommentit

 1. Oi, kiitos linkistä! Olen tehnyt tuon vähän aika sitten englanniksi, mutta suomeksi vastaaminen oli paljon mukavampaa. Testitulos on kyllä hämmentävän oikeaan osuva! Terveisin, Puolustaja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin sitä puolustajaakin. :) Olihan siinä kivoja kohtia, jotka ajattelisi itselleenkin. Kyllä kai tässä silti vinhaa perää.

   Myös nämä kohdat jotenkin osuu ja uppoaa ja ehkä jollain tavallaa avaa itselleenkin sitä omaa persoonaa:

   "Tämä turhauttaa ENTP:itä ja he usein huomaavat, että heidän riitaisat huvinsa polttavat siltoja, usein tahattomasti, kun he ylittävät muiden rajat kyseenalaistamalla uskomukset tunteiden kustannuksella."

   "Jos he (entp:t) käyttävät liikaa aikaa keskittyen väittelyiden “voittamiseen” yhteishengen luomisen sijaan, he voivat huomata, ettei heidän ideansa saa enää tarpeellista tukea toteutuakseen. Tämän persoonallisuustyypin ihmiset vetävät paholaisen asianajajan roolia niin hyvin, että heidän monimutkaisin mutta palkitsevin älyllinen haasteeensa on ymmärtää tunteellinen näkökulma paremmin ja panostaa logiikan ja eteenpäin kulkemisen lisäksi huomioon ottamiseen ja kompromissien tekemiseen."

   Olet varmaan huomannut saman tästä mun blogistakin - vaikkapa nyt sitten tuon sp-sensitiivisyyden suhteen. ;)

   Poista
  2. Hehe, olen huomannut. :D Kieltämättä on melkoisen osuvia luonnekuvauksia!

   Poista
 2. Kiinnostava testi! Tuloshan on selvä maailmanparantajan eli poliitikon profiili ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kumminkaan diplomaatti, johtaja tai puolustaja. Niihin nähden tuo näyttää melkoisen negatiiviselta persoonalta. :D Mutta jospa minullekin se paikka ja oma tehtävä löytyy :)

   Poista
 3. No niin : sieltä tuli vastaukseksi minulle Johtaja :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit