Esittelyssä ensimmäiset kankaat ja kutomo

Bloggasin yritykseni ensimmäisestä kangaserästä ja kangaserän valmistajasta.
Kotimaisuus ja avoimuus kunniaan myös tekstiilituotannossa. 
----


Tykkään ommella lapsille ja itselle, koska silloin saan mieleisiä vaatteita ja olen vieläpä tietoinen ompelijan työoloista. Kun valitsen kankaita, koitan ostaa niitä tarpeeseen ja selvittää alkuperän: Onko materiaalissa – kuten puuvillan tuotannossa – käytetty torjunta-aineita, millaiset olosuhteet viljelijällä on ollut, missä kankaat kudotaan, missä ja millaisilla aineilla värit painetaan.

Muutamia reilusti toimivia vaatemerkkejä ja kangaskauppoja tiedän. Lisää kumminkin tarvitaan. Mitä enemmän meillä on reilusti toimivia tekstiilialan yrityksiä, sitä paremmin kuluttajilla on mahdollisuus tehdä kestäviä kulutusvalintoja. Lisääntynyt avoimuus ja tekstiilien laajavalikoima lisäävät myös muiden yrityksien painetta eettisempään ja avoimempaan tuotantoon.

Momelin kankaista tällä hetkellä musta ja valkoinen interlock neulos tulevat suomalaisesta kutomosta, Orneuleelta. Vuonna 1978 perustettu Orneule Oy on Suomen suurin metrineulosten valmistaja. Vuonna 1978 perustettu perheyritys Orneule Oy toimii Orivedellä nyt toisessa sukupolvessa. Monipuolinen mallisto valmistuu neulomossa n. 60 erilaisella pyöröneulekoneella ammattitaidolla laadukkaista langoista. Orneuleella neulotaan vuosittain yli 0,5 miljoonaa kiloa neulosta. Suurin osa Orneuleen neuloksista valmistetaan raakaneuloksena, joka värjäytetään ja viimeistellään alihankintatyönä.

Momelin kankaat on valmistettu eko-puuvillasta. Eko- eli luomupuuvilla on ekologisesti tuotettua puuvillaa. Sen viljelyssä on käytetty ainoastaan luonnonmukaisia lannoitteita. Tuholaismyrkkyjä tai puuvillan lehdet pudottavia kemikaaleja ei viljelyssä käytetä. Luonnonmukaisen viljelyn myötä maaperä säilyy hedelmällisenä eikä ympäristöä kuormiteta kemikaaleilla.

Puuvilla on luonnonkuitu ja puuvillakuitua saadaan puuvillakasvin siemenistä. Puuvillalla on hyvä kosteuden imukyky ja pehmeä, miellyttävä tuntu. Puuvillaa voidaan pestä korkeissakin lämpötiloissa, tyypillisesti 60°C:ssa. Puuvillalle on ominaista kutistua hieman pesussa, joka on hyvä ottaa huomioon tuotteiden valmistuksessa. Puuvilla soveltuu moniin käyttötarkoituksiin ja tämän vuoksi se on maailman eniten tuotettu tekstiilikuitu. Puuvilla on myös Orneule Oy:n neuloksissa yleisimmin käytetty raaka-aine. Kankaat täyttävät myös Öko-tex sertifikaatin, joka takaa ettei tuotteessa ole haitallisia torjunta-aine-, raskasmetalli– tai formaldehydijäämiä.

Interlock puuvillaneulos, soveltuu joustavuutensa, muovittomuutensa ja pehmeytensä ansiosta moneen. Yllä kuva vauvanbodysta, jonka tein ensimmäisestä kangaserästä. (Tiedän, kuva on huono, hankintalistalla myös järjestelmäkamera.) Kokelin myös ommella lasten pitkähiaista kauluspaitaa kuopukselle. Kaava vaatii vielä hiomista ennen tuotantoa. Materiaali oli kumminkin loistava myös siihen. Seuraavana vuorossa olisi kokeilla naisten arkisempaa jakkutakkia ja miesten poolopaitaa urheiluun kylmemmille keleille. En millään malttaisi myöskään odottaa enää oksa-kuosia ja siitä kokeiluun meneviä legginssejä ja toppeja. Kestävää, puhdasta ja miellyttävää. Kangasta jota voin lämmöllä suositella muillekin.Kommentit

Suositut tekstit