Jaksaa, jaksaa!

Kesäretki torinrantaan ja Pikisaareen toissasunnuntaina.
Mikäs on Hakkaraisen tilanne? Ethän ole jäljessä aikatauluista? Niin ja olihan sinulla se projektisuunnitelma huomiselle kello 12 valmiina esiteltäväksi? Se hieman aikaistui. Ensi viikolla ota työn alle se markkinointi keissi. Katsokaa pikaisesti Teräväisen kanssa mitä sen tulee vielä sisältää.

Työuupumuksesta kärsii suurin piirtein joka neljäs toimialasta riippumatta. Tutkimusten mukaan työssä uupuminen käynnistyy tilanteissa, joissa työn vaatimukset (työmäärä, aikapaine, rooli- ristiriidat ja -epäselvyydet) ovat suuret ja voimavarat työssä (esimiehen ja työtovereiden tuki, palaute sekä päätöksentekoon osallistumisen mahdollisuudet) ovat vähäiset.

Oulun pääkirjastosta. Ikkunasta näkyy silta Pikisaareen.
Työuupumusta on tutkittu, mutta tehokasta hoitosuositusta työuupuneelle ei ole kyetty vielä keksimään. Mahdollisesti yksilöiden voimavaroja vahvistetaan tai työn kuormitusta kevennetään. Toisinaan molempia. Yksilöt joutuvat kovin nuorina määrittelemään hyvin pitkälle oman lähitulevaisuuden peruskoulun viimeisen vuoden päätöksellä: Mitä lähtee opiskelemaan? Suuntautuuko ammatilliseen koulutukseen vai lähteekö mahdollisesti miettimään päätöstä lukioon?

Toisinaan yksilöllä on hyvin kirkas mielikuva, mitä tahtoo aikuisena tehdä ja raivaakin tietään sitä kohti. Elämällä on tapana hieman opettaa yksilöitä matkan varrella. Onko 16-vuotiaan visio vielä yhtä vahvana 36-vuotiaana? Kouluttaudumme suurilta osin tietyille aloille. Toisinaan osaaminen riittää jonkin tietyn koulutusputken jälkeen useammille toimialoille. Suuremmassa mittakaavassa kuitenkin se jää siihen yhteen toimialaan. Ammatteja taas on huimaavan paljon. Seitsemänvuotiaalta tulevaisuuden ammattia kysyttäessä saa hyvin suurella todennäköisyydellä kuulla vastauksia: poliisi, sairaanhoitaja, palomies, lääkäri, lentoemäntä. Mielipiteet muuttuvat, maailma ja elämä avartaa. Myös ammatit muuttuvat ja kehittyvät. 

Saattaisiko yksi työuupumuksen tekijöistä löytyä 16-vuotiaana tehdystä päätöksestä? Voisiko tätä kautta lähteä miettimään uusia visoita omalle työelämälle?

// Markus


Kommentit

Suositut tekstit