Blogihaaste: Pärjäisitkö ilman elastaani tai tekokuituvaatteita?
Asu: Tunika, Momel, valkoinen Interlock (100% Puuvillaa). Kuvat: Tuuli Nikki Photography
Minulla oli unelma elastaanittomuudesta ja tekokuiduttomasta maailmasta. Ei se unelma kadonnut ole, mutta kovat oppirahat olen siitä joutunut maksamaan (maksan edelleen) ja aloittamaan alusta uudelleen. Ottamaan pari askelta taakse päin, jotta voisin myöhemmin ottaa isoja harppauksia unelmissa eteen päin. Ihmiset rakastavat elastaania ja tekokuitua eikä monikaan ole niistä valmis luopumaan. Valehtelisin jos väittäisin, että olen itse luopunut. 

Minusta ehdottomuutta oleellisempaa onkin keskustelu ja pienet muutokset kerrallaan. Että tiedostamme ja ymmärrämme millaisia vaikutuksia kulutusvalinnoillamme on. Keskustelun herättämiseen toimiikin parhaiten juuri Outi Les Pyyn tuorein blogiteksti "Elastaani on saatanasta". Itse pidän tuhoisimpina tekokuituja, joista irtoaa mikrohiukkasia. Tätä toki tapahtuu mahdollisesti myös elastaanivaatteiden osalta. Elastaanivaatteet voi aina polttaa energiajätteeksi hajotessaan, mutta mikromuoveja ei saa ympäristöstä ja vesistöstä pois mitenkään ja sieltä ne kulkeutuvat pikku hiljaa ravintoketjuun. (Ja sitten vielä tekstiilihävikki, myrkyt, puuvilla ja muut tekstiilituotannon ongelmat päälle.)

Mutta jos nyt puhutaan nimenomaan elastaanista, niin Outi osuu varsin oikeaan siinä vaatteen "Elastaani on ongelma, koska se lyhentää vaatteen käyttöikää [Kokeilepa käyttää elastaania sisältävää materiaalia 20 vuotta] ja hankaloittaa pyykinpesua ja vaatehuoltoa. Se tekee vaatteen kuitukierrätyksestä hyvin vaikeaa. Lähes mahdotonta, eli se on este kiertotalouden toteutumiselle. Se on saanut vaatesuunnittelijat menettämään kykynsä käsitellä vaatteen leikkauksia ja muotoa."Kototeko-blogin Sanna kirjoitti myös elastaanittomuudesta omassa blogissaan ja pohti omia ompelutöitään elastaanin näkökulmasta. Aihe on minustakin tärkeä, joten lahjoitin yrityksemme elastaanittomiin Interlock (100% Puuvilla) kankaisiin lahjakortin, tai oikeastaan kaksi. Toinen arvonta Kototeko-blogin instassa (8.3. mennessä), toinen myöhemmin blogihaasteeseen osallistuneille.

Olen mukana haasteessa. Tässä kuvia ompelemastani elastaanittomasta (joustavasta) tunikasta. Rakastan tätä materiaalia. Se on miellyttävän pehmeä kummaltakin puolen ja kestää hyvin pesua ja käyttöä. Meillä myös lapset ovat rakastuneet tähän. Voisin laittaa loppuviikosta vielä kuvia muista töistä. NImittäin ompeluvuorossa olisi kankaasta puolisolle kaksi uutta pipoa, kypärälakit kahdelle nuorimmalle sekä tuubihuivi itselle ja esikoiselle. Niin ja pitkähihainen itselle ja puolisolle. Tosin tämä viikko töitä, lapsilla lomaa ja sunnuntaina läjhtö taas viikoksi Haminaan, niin voi olla että on jo melkoinen saavutus, kun saa edes pipot ja kypärälakit valmiiksi.

En väitä että interlock olisi ratkaisu kaikkiin vaatteisiin, mutta esim. jakkutakit ja hameet voisin hyvinkin ommella luonnonmateriaaleista tekokuidun sijaan. Siltikin, vaikka tällä hetkellä ompelua odottaa myös jakkutakkipaloiksi leikattu joustocollege. Valmisvaatteita en ole ostanut vuosiin kuin 1-2 vuodessa. Nekin lähinnä alus- ja ulkovaatetta. Lapsille muutama enemmän. Ja jokainen ostovaate on sisältänyt elastaania. Pystyisinkä vähentämään? Pystyisinkö seuraavat talvi, urheilu- ja alusvaatteet tekemään ilman elastaania, vai onko juuri niissä vaatteissa elastaani välttämättömyys?

Mitä mieltä sinä olet?Kommentit

  1. Mulla on lämpöbatteri kuivain wc:ssä ja joskus sillä vahingossa yritin elastaanipöksyjä kuivata - enpä kuivaa enää. Muovit tuli ulos. Se sai minut miettimään, että miksi joustavassa trikoossa pitää olla elastaania. Siis farkuissa elastaani on ihan kiva, paitapuserossa jokseenkin turha ja trikoopikkuhousuissa en tosiaan ymmärrä. T. Eeva

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, Eeva. Moni sanoo että kestää paremmin ja on napakampi, kun sisältää elastaania. Olen itse hieman eri mieltä. Alkuun toki noin, mutta pikku hiljaa elastaani kuluu ja vaate lörpähtää vielä enemmän kuin ilman elastaania. Ja ne muovit tosiaan, sulaa ja kuluu pois, ts menee pesuveden mukana vesistöön. Haaveissa myös elastaanittomat alusvaatteet, mutta jospa askel kerrallaan lähtisi näitä toteuttamaan. 😊

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit