keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

Pottuja ja muuta ruokaa omasta maasta

Eilen perkkasin taas raparperimaatani sekä marjapensaita rikkakasveista, ostin terassille mansikka-amppelit ja kasvimaalle basilikaa, villirucolaa ja porkkanaa sekä tilasin Tyrnävän Siemenperunakeskuksesta muutaman Blue Congo perunan kasvatettavaksi säkkeihin terassille. Puhdasta lähiruokaa, tilan hyötykäyttöä ja viihtyvyyttä. (Nyt vain pitäisi lähteä laittamaan nuo yrtin ja porkkanansiemenet maahan.)
Ensimmäinen uutinen joka tänä aamuna osui silmääni oli Savonsanomien uutinen "Ministeriö kieltää perunan kotikasvatuksen Suomessa".  Uutinen (aprillipila) on tosin parin vuoden takaa, mutta leviää sosiaaisessa mediassa kulovalkean tavoin jälleen. 
Huoli huonoista perunoista ja laatuvalvonnan puutteesta on tosin ihan aiheellinen, mutta kuten savonsanomien artikkelissakin todetaan tutkimuksien todistavan sen, että vain tarkasti valvottu perunankasvatus tuottaa perunaa, joka ei vaikuta haitallisesti terveyteen. "Esimerkiksi jo idut kasvattaneiden perunoiden käyttö ruuanvalmistuksessa on Tiihosen mukaan yleistä." Asian vahvistavat myös tutkijat ja perunan kasvatuksen ja jalostuksen parissa työskentelevät ammattilaiset.
Ostamme monesti kaupastakin huonoa perunaa tai annamme sen ituuntua tai pilaantua kotona. Ongelmat eivät siis ole pelkästään kotikasvatuksen aiheuttamia vaan suomalaisten (kuten muidenkin) heikon perunatiedon. Vaikka viljely - myös kotiperunan osalta - on minulle tuttua puuhaa käytännön tasolta jo lapsuudesta saakka, oli talvinen vierailu Tyrnävän siemenperunakeskukseen varsin antoista. Paljon tietoa perunan hyödyistä ja haitoista ja kasvatuksesta. Samanlainen 1-2 tunnin oppitunti voisi olla hyödyksi muillekin perunansyöjille.
Kieltojen ja sääntöjen sijaan kaipaisin tässäkin asiassa sivistystä. Lähiruoan kotikasvatuksella on paljon positiiviisia vaikutuksia, samoin ylipäätään perunansyömisellä. Näitä tulee edistää kaikin kenoin estämsen sijaan. Myös globaalisti ajateltuna on tärkeää, että tietoa perunan hyödyistä ja haitoista lisätänää
Yhdynkin Savonsanomien jutun sanoihin, että kotitalouksille annetaan kunnolliset ohjeet ja laatukriteerit oman perunan käyttöön. Vaikka artikkeli oli arillipilaa eikä kieltoa ole tulossa, ei tieto perunan hyödyistä ja haitoistakaan ole lisääntynyt. Tässä olisi ihan oikeasti parantamisen paikka. Mitä sinä tiedät perunan keittämisestä, laadusta, ravintopitoisuudesta ja kasvatuksesta? Entä mistä sinä ostat tai otat siemenperunasi? Kasvatatko takapihalla tai terasilla muuta ruokaa?

Ps. Perunaa kannattaa suosia sekä terveydellisistä että globaaleista syistä. Peruna, kun tuottaa satoa jopa kymmenkertaisen määrän esimerkiksi viljaan nähden samalla viljelysalueella. Näin ollen voidaan todellakin puhua perunasotaan ryhtymisestä. Peruna vastaan pastaruoat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti