Some ja herneet

Anonyymius on osa yksityisyydensuojaa.
Nyt on niin monelta suunnalta kuulunut samanlaista kinaa ja kiukkua sitä, mistä ja mitä saa blogata, että pakko tarttua tähänkin. Jokaisella on toki oikeus mielipiteeseensä ja tähänkin saa oman mielipiteensä kertoa. 

Miten sinä koet nettiin kirjoitetut kommentit? Saako esimerkiksi anonyymisti, ilman nimiä, henkilöitä, linkkejä kenenkään blogiin tai ryhmään viittaamatta kirjoitettuja kommentteja julkaista ja käydä läpi omassa blogissaan? Esim. mitä ajatuksia kommentit ovat itsessään herättäneet? Entä saako työpaikan pöytäkahvikeskusteluja tai hiekkalaatikolla kuultuja kommentteja ruotia omassa blogissaan anonyymisti suorilla lainauksilla?

Minusta molemmissa tapauksissa, jokainen saa kirjoittaa blogiinsa ajatuksia. Ketään ei ole kummassakaan tapauksessa tarkoitus nimeltä osoittaa vaan pikemminkin käydä läpi sitä, mikä kommenteissa harmittaa ja ärsyttää. Kenenkään toisen yksityiselämää ei tietenkään kirjoittaa tai ruotia läpi, mutta muutoin. Sana on vapaa.

Tiedän, että minuakin on syytetty ja haukuttu siitä, että olen esim. omassa blogissani lisännyt tekstiin anonyymin kommentin, johon olen törmännyt joko nettikeskustelussa, hiekkalaatikolla, bussissa tai sukulaisten parissa. Syytetty ja haukuttu seläntakana puhumisesta ja toisen yksityisyyden rikkomisesta. Siis silti, vaikka kommentin kertojaa ei ole mainittu nimeltä tai nimimerkiltä tai edes missä paikassa kommentti on sanottu. Etenkin, jos kommentti on sellaista muotoa, joihin törmää jatkuvasti - esim. silloin kun sukupuolisensitiivisyyttä ei ymmärretä tai siitä puhutaan sukupuolineutraalina-kasvatuksena. Tai kun haukutaan politiikka turhana ja ihmiset sen mukana.

Minulle tämä ajatus seläntakana puhumisesta ja toisen yksityisyyden suojan rikkomisesta on tässä tapauksessa kaukaa haettu. Ehkä sitten vika on siinä, että kun on itse kirjoittanut jo kauan aikaa mielipidetekstejä tai osallistunut yli 15 vuoden ajan erilaisten keskustelupalstojen keskusteluihin. Koen että anonyymiuden säilyttäminen ei loukkaa kenenkään yksityisyyttä sen enempää kuin jonkun nimeltä mainitsemattoman keskustelupalstan tai ryhmänkään yksityisyyttä.

Vai mitä mieltä olet esimerkiksi tästä Kristaliinan Puutalobaby -blogin postauksesta "Oikeus vanhemmuuteen?" Näetkö postauksen loukkaavan jota kuta henkilöä tai tiettyä ihmisryhmää?  Onko bloggarilla oikeus kirjoittaa ajatuksia aiheesta, johon hän on saanut kimmokkeen jostakin käydystä keskustelusta? Entä mitä mieltä olet postauksestani: "Onko lasten pukemisesta tullut rakettitiedettä?" Loukkaako tämä postaus tuon anonyymin kommentin sanoneen yksityisyyttä? Entä tämä feministi-postaus ja sen viittaus anonyymeihin kommentteihin?

Jos sanon suoraan, niin minusta tuntuu, että tämä loukkaantumisen kulttuuri piilee lähinnä somessa, jossa keskustellaan vanhemmuudesta ja kasvatuksesta. Toki omat ongelmansa on muuallakin twitteriä ja facebookia myöten. Esimerksiksi Uuden Suomen -blogipalvelussa on myös täysin asiatonta keskustelua, vaikka keskustelu tapahtuu omalla nimellä eikä nimimerkkien takana.

Jos kirjoittaa lehteen mielipidekirjoituksen anonyymina, saako tekstistä poimia suoria lainauksia? Entä jos tekstin kirjoittaa omalla nimellä? Molemmissa tapauksissa vastaus on kyllä, ja yleensä täytyy vielä mainita missä ja milloin teksti on julkaistu.

Entä jos pidän puheenvuoron esim. kokouksessa? Otteita saa lainata ja jälleen on hyvä mainita missä ja milloin on noin sanottu. Samoin, jos kirjoitan blogissa oman tekstin tai kommentin - oli kyse sitten bloggerista, uudensuomen -blogipalvelusta tai jostain muusta - on teksti vapaasti muiden lainattavissa. Kun kirjoittaa omalla nimellä, kommenttia voi käyttää nimen kanssa, kun osoittaa myös missä ja milloin kommentti on kirjoitettu. Nimimerkkiin pätee samat säännöt.

Vai kuinka?

Kommentit

  1. Hmmmm, aloin ihan itsekkin miettimään tätä, että periaatteessa kaikki mitä nettiin julkaisee/kirjoittaa on jo "julkista" ja kaikkien nähtävillä. Aika paljon esim muut bloggaajat saa kipinää kirjoittaa aiheita muiden blogiteksteistä omaa näkökulmaa käyttäen -tai sitten yhtyen /samaistuen. En tiedä miten itse reagoisin mikäli näkisin oman kommenttini lainauksen jossain. Varmaan hyvin pitkälti riippuisi miten sitä teksteissä on käytetty, mutta toisaalta laittaahan ihmiset suoria linkkejäkin toisten blogeihin, jos vaikka itse käyttää tai ilmaisee mielipiteen kyseisestä aiheesta tms. :) Mikähän mun pointti nyt olikaan tässä kommentissa :D Ehkä halusin sanoa, että jokainen saa kertoa oman mielipiteensä kuitenkaan toista loukkaamatta. :)Hyvä kirjoitus:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin noin. Se kipinä kirjoittamiseen syntyy jostain. Joskus se on puolison kommentti, joskus lapsen, oman äidin, lenkillä tai kaupassa vastaan tulleen, lääkärin, neuvolatädin, hiekkalaatikon reunalla toisten keskustellessa toisten suusta kuultua, työpaikan kahvitauolla, jne, jne. Miksi siis nettikeskustelut olisivat jotenkin poikkeus? Ja jos työkaveri on kommentoinut jotain, ei hänenkään nimeään (toivottavasti) lähdetä kirjoittamaan kommentin viereen, miksi siis samantapaisessa "kahvipöytäkeskustelussa" jonkun blogissa tai keskustelupalstallakaan pitäisi nimeä / nimimerkkiä kirjoittaa? :) Tai siis kun itse nimenomaan ajattelen niin, että jos kehuu toista, tämän tekstiä, vinkkejä, jne, silloin on hyvä kertoa keneltä lainaa. Mutta taas jos kyse ei niinkään ole kehusta, ei minusta henkilöä (tai ryhmää) kannata mainita.

      Saati sitten jos on kyse kommenteista joihin törmää jatkuvasti, esim. tasa-arvoisen avioliittolain osalta, politiikan osalta, nuorista vanhemmista tai vaikkapa sen sukupuolisensitiivisyyden osalta. Että kun niitä samanlaisia kommentteja tulee vastaan koko ajan jossakin, miksi silloinkaan jonkun kommentoineista pitäisi loukkaantua? Jokaisella on toki oikeus tunteisiin ja mielipiteisiin.

      Voi kunpa näistäkin puhuttaisiin ja keskusteltaisiin kouluissa. Ei meidän aikana otettu kantaa kuin lehtien mielipidekirjoituksiin ja siihen kuka ja miten saa ketäkin lainata. :)

      Poista
  2. Vastaan blogini kommentteihin myöhemmin, mutta tulin vain tänne kertomaan, että saat linkittää sen tekstin mitä kysyit. Ja kiva, kun kysyit <3 Mulla on se yksinkertainen malli, mutta ystäväni kopio sen minulle omasta blogistaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huoh.. kylläpä kestää vastaaminen. Päivät menee niin joutuin, vaikkei mitään ennätä tehdä - ja iltasin sitten piisaisikin tekemistä. Nyt on osa terassille tulevista sohvan osista öljytty toiselta puolen :D

      Ja kiitos, linkittelen, kunhan ennätän kirjoittaa sen tekstin. :) Ja ehkä tämäkin blogi pikkuhiljaa muokkautuu (ulkonäöllisesti) fiksumpaan suuntaan. Vaikka eipä minulla ole silmää että mitä pitäisi tehdä, jotta se miellyttäisi edes omaa silmää. :D

      Poista
  3. Mulla nyt häiritsi siinä mun kommentin lainaamisessa se, että olit kirjoittanut niin että minä pidän tätä sukupuolisensitiivisyyttä turhana, kun en ole missään niin sanonut että pitäisin sitä itsessään turhana. Mun kommenttia saa lainata, mun tekstejä saa lainata, mutta sanoja mun suuhun tai ajatuksia mun päähän ei saa pistää. Ja uskon, ettei kukaan muukaan siitä pitäisi, ei ihmisestä voi väittää asioita ihan miten sattuu. Anonyymiys ei näissä blogipiireissä lopulta merkkaa paljoakaan, hyvin äkkiä saa selville, kenen kommenttia oli lainattu ja mistä, etenkin Tutipuun tasoisesta, suositusta blogista lainatessa, ja tässä nimenomaisessa tapauksessa se kyllä lyö leiman otsaan. Ja mun mielestä silloin saa vähän loukkaantuakin.

    Lainaan myös itse, tai linkitän, mutta en nyt mene väittämään että henkilö X ajattelee tästä asiasta näin, jos siinä lainauksessa ei niin lue. Musta se kuuluu ihan perusasioihin näissä tapauksissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pahoittelut vielä kertaalleen, jos sinusta tuntuu, että laitoin sanoja suuhusi. :) Jos olemme samaa mieltä, mm. noista asioista, niin kommenteissa se ei todellakaan näyttänyt siltä. Oletko siis kanssani samaa mieltä sukupuolisensitiivisyyden tarpeellisuudesta ja siitä, että lapsilla tulee olla mm. vauvasta asti kaikenlaisia vaatteita mekoista haalareihin, vaaleanpunaisesta tummansiniseen, autoista prinsessoihin?

      En maininnut kommentoijaa nimimerkillä enkä paikkaa, jossa keskustelua oli ollut. Sillä itse ajattelen, että se on toisen suuhun sanojen laittamista, jos kirjoittaa jonkun tietyn henkilön sanoneen jotain, mitä hän ei ole sanonut. Nyt ei siltä vaikuttanut. :)

      Ja tiedän ettei ole kivaa, jos vääristellään. Omia sanomisianikin on lehteä ja radiota myöten käännetty ja vääristelty ihan nimen kera. :) "Elina Lappalainen sanoi, että..." Ja sitten mentiin ohi aiheen ja pahasti. Sen sijaan jos olisivat sanoneet että "Eräs nuori sanoin, että..." niin en koe, että minun suuhuni olisi sanoja laitettu, vaikka kommentilla olisi minuun viitattukin.

      Ja kuten Tanialle kirjoitin: itse nimenomaan ajattelen niin, että jos kehuu toista, tämän tekstiä, vinkkejä, jne, silloin on hyvä kertoa keneltä lainaa. Mutta taas jos kyse ei niinkään ole kehusta, ei minusta henkilöä (tai ryhmää) kannata mainita. Kenenkään mustamaalaaminen ei ole tarpeellista. (Politiikan puolella tämä toki ei toimi näin, vaikka kaukana ollaankin onneksi vielä jenkkikulttuurista.)

      Poista
    2. Ps. Jenaya, luitko tuon Puutalobaby-blogin tekstin "Oikeus vanhemmuuteen"? Siitä syntyi aika iso hulabaloo myös, kun bloggari oli kirjoittanut tekstin muualla käydn keskustelun pohjalta. MInkälainen fiilis sinulle jäi siitä tekstistä? Tai mitä mieltä itse olet, saako blogata, jos bloggaus on syntynyt muualla käydystä keskustelusta? Saako bloggari mainita "eräs vanhemmuusryhmä", vai tulisiko olla suorat linkit? :)

      Poista
  4. Miksipä ei kommentteja, mielipidetekstejä yms. saisi lainata ihan siinä, missä mitä tahansa muutkin kirjallista aineistoa. Hyviin tapoihin toki kuuluu kertoa, mistä lainauksensa ottaa.

    Oikeastaan tulin toteamaan, että eksyin tänne ja taidanpa jäädä myös :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sankari, kiva kun eksyit! Ja kiitos kommentista. Kuten huomasit - tein vastavierailun ja tykkäsin näkemästäni. :D

      Yllä tosiaan kirjoittelinkin jo noista aineistojen lainauksista, miten itse niistä ajattelen. Siis että milloin on hyvä lisätä suorat linkit ja milloin ei. Mitä mieltä noista?

      Poista
  5. Aika samoilla linjoilla oon sun kanssa. Ite oon muutaman kertaan käyttäny kirjotuksissani kommentteja mitä oon joskus kuullu tai lukenu siitä aiheesta mistä oon kirjottanu. Jos olisin leikkipuistossa jossa muut mamit keskustelis jostain aihesta ja haluaisin siitä sitten kirjottaa, en varmaankaan mainitsis että missä oon nää kommentit kuullu, vaan kirjottaisin sen jotenkin muuten.

    Mielestäni ei siis oo loukkaavaa, kunhan mitään yksityistä ei kerrota eikä nimiä mainita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anna, joo, minustakin tuntuu että aikalailal samoilla linjoilla ollaan oltu bloggauksen kanssa noista kommenttien kirjoittamisista :)

      Ja tietenkin juuri noin, ettei mitään yksityistä! SIis jos joku nyt kertoo perheensä sairauksista tai vaikka siitä milloin on poissa kotoa, jne, kerrota. Sitten taas on asia erikseen, jos hän on kommentoinut esim. että pitää vauvojen nukuttamista perhepedissä turhana ja vaarallisena, asia onkin eri. Etenkin jos teillä satuttaisiin vieläppä nukkumana juuri noin. :)

      Poista
  6. Kirjoitin omassa blogissani taannoin siitä, miten kommentoin itse samalla nimellä ja kuvalla kuin nytkin toisen bloggarin postaukseen ja oikaisin pari asiavirhettä - ystävälliseen sävyyn, ja kommentissa oli muutakin asiaa. Hän sitten korjasi virheet, muttei edes julkaissut kommenttiani. Minulle jäi asiasta paha mieli, koin olleeni tavallaan varkauden kohteena. Juuri tämän takia pyrin aina nimeämään lähteen, vaikka kyseessä olisi inspiraation lähteenä ollut blogipostaus tai kommentti. Jos kyseessä on laajempi keskustelu ympäri nettiä, kyseessä on tietysti eri asia, mutta jos viittaan johonkin yksittäiseen puhujaan/kirjoittajaan, määrittelen hänet aina jollakin tavalla. Linkkaamalla, nimellä viittaamalla tai henkilöllisyyttä suojellessani usein esim. muodossa "eräs tuttavani". Enkä koskaan paljasta toisten yksityisasioita, koska niinhän se on, että kun jotakin nettiin laitat, vahinko on jo tapahtunut. Toisin sanoen niin kauan kuin lähde ja oma mielipide ilmaistaan asianmukaisesti, kaikki "epävirallinen materiaali" keskustelupalstoilla ym. on ns. vapaata riistaa. Sitä saa lainata ja kommentoida, kunhan toisen ajatuksia ei esitä ominaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on sitten tosiaan se toinen puoli - kun hyvästä ei anneta kiitosta, sille jolle se kuuluu. Siis esim. julkaisemalla kommentti. :/ Mutta tuokin tapaus kirvoitti sinut kirjoittamaan asiasta omassa blogissasi! Ja mainitsit "eräs blogi" etkä linkannut (ja mustamaalannut) kyseistä blogia/blogistia suoraan. Vaikka varmasti moni, jotka kyseistä blogia lukevat, blogin tunnisti. :) Silti minusta oli ihan ok mainita ja kirjoittaa siitä omassa blogissa. Ja jopa ystävällistä jättää linkkaamatta blogi suoraan.

      " Enkä koskaan paljasta toisten yksityisasioita, koska niinhän se on, että kun jotakin nettiin laitat, vahinko on jo tapahtunut. Toisin sanoen niin kauan kuin lähde ja oma mielipide ilmaistaan asianmukaisesti, kaikki "epävirallinen materiaali" keskustelupalstoilla ym. on ns. vapaata riistaa. Sitä saa lainata ja kommentoida, kunhan toisen ajatuksia ei esitä ominaan."

      Tuosta olen samaa mieltä.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit