Meidän kotijoulu



Niin ne on vain joulun (viralliset) pyhät taas takana päin. Aina tämä on yhtä haikeaa. Ensin sitä niin kovin odottaa, että jostain iskee se lapsuuden taianomainen joulufiilis, sellainen mystinen olo ja joulunodotus, joka kestää ja kestää. No, lapsuuden taian tuntu on kaukana. Joulufiilis kumminkin löydetty, mutta valitettavasti se tunnelma katoaa yhtä nopeaa kuin on tullutkin. 

Joulu tuli meille siis tänäkin vuonna. Silti, vaikka joulusiivot jäi väliin ja meidän makkari sekä työhuone olivat aivan mullinmallin romuvarastoina. Romuvarastoina siksi, että saatiin edes olkkariin, keittiöön ja lastenhuoneeseen tilaa ja joulun tunnelmaa.

Viime viikonloppuna kiersimme mummolat ja veimme joulupaketit. Maanantai-iltana tein joulun ruoka-ostokset. Mukaan tarttui 2,5 kilon kinkku, kaloja, salaatteja, vihanneksia, hedelmiä, glögiä, limsaa, leipää, maitoa, juustoja.

Jouluruoista leivoin itse pienet lihapullat (vanhempieni maitotilan lihoista) ja paistoin ja päällystin kinkun. Salaatin teossa auttoi kaveri tiistaina samalla, kun lapset leikkivät ja kuopus veteli yöuniaan. (Edelleen nukkuu päivät, valvoo yöt. Rytmi ei vaihdu, sama mitä tekee.)

Juustoiksi tarttui halloumia salaattiin (edelleen pakkasessa) sekä fetaa, omalla kotipaikkakunnallani Toholammilla valmistettua Valion Mustaleimaa, Äänekosken Aurajuustoa ja Mustapekkaa.




Puolisolla alkoi parin viikon joulu- ja isyysloma aatonaattona. Siis aatonaaton oli vielä töissä, mutta illan jo kotona. Ollaan tässä varrottu useampi kuukausi, että jos ollaan terveenä ja löydetään edullinen äkkilähtö, niin lähdetään lämpimään. Hommattiin kahdelle nuorimalle passitkin. Niitä edullisia lähtöjä (alle 600 euroa koko perheelle lennot ja hotelli) on kyllä tämän parin kuukauden aikana tullut, mutta ei tietenkään nyt tai tälle ajanjaksolle. Eli meidän joulusta tuli sitten kotijoulu. 
Halusimme kuitenkin aloittaa joulun vieton samalla, kun puolison vapaat alkoi eli söimme jo aatonaattoiltana juhlavammin. Laitettiin ruoat, glogit, kynttilät, juhlavampi kattaus ja syötiin ja juotiin tunnelmavalossa koko perhe. Raahasin mummolareissulta kotiin myös puolitusinaa vanhoja lautasia. Sellaisia, joille olen tähän asti sanonut "ei-ikinä-meille". Veljeni siis jakoi pois kaappiensa ylähyllyltä pari vuotta sitten ostamansa kuolinpesän astioita ja jostakin syystä päässäni naksahti sen verran, että ajattelin noiden lautasten sopivan juhlallisempiin tilaisuuksiin Arabian mustien ja valkoisten astioiden rinnalle.



Äitini laittoi viikonloppuna myös mukaan yhden porkkalaatikon ja yhden lanttulaatikon. Enempää en huolinut, kun pakkaseen ei mahdu eikä viitsi jättää ruokia pilantumaan, jos se äkkilähtö olisikin löytynyt. Laukut meillä on siis olleet puolittain pakattuna.

Aamuisin olemme syöneet uunissa tehtyä riisi- ja ohrapuuroa luumusopan tai kanelin ja sokerin kera ja lämmitelleet illaksi jouluruokia. Ollaan siis oltu, syöty ja nautittu. Saatiin lopulta myös viime tingassa pukkikin hommattua ja iso kiitos siitä eräälle mammaryhmälle.

Aattona nukuttiin pidempään koko perhe, katsottiin lastenohjelmia, syötiin puuro, juotiin torttuglögit, käytiinulkona ja saunassa, syötiin jouluateria ja sitten pukki jo tulikin. Oikein mukava pukki. Lapsiystävällinen, joka myös totesi lapsille myös, että saa itkeä ja kiukutella, vaikka eräässä joululaulussa lauletaankin ettei itkeä saa. Että lahjoja saa silti. Kaikki meistä kiukuttelee joskus - enemmän tai vähemmän.

Ja tulihan niitä lahjoja. Jopa liikaa, jos minulta kysytään. Vaan aikalailla tarpeellista ja mukavaa. Itse ostimme jokaisella lapselle pari lahjaa. Yhdet dvd:t, yhdet kirpparilta käteen tarttuneet lahjat ja yhdet kovasti toivotut (nukke, salama-autopaita ja kotileikkeihin siivoussetti).



Lahjaksi tuli vaatteita, etupäässä sellaista, jota en itse pysty tekemään kuten (kaikille hellokitty)sukkahousuja ja nuo brändivaatteet. Tuli muovailuvahaa ("Mistä pukki tiesi?!"), paperia ("Mistä pukki tämänkin tiesi?"), vahaliituja ("Mistä pukki tiesi tämänkin?!"), vesivärit ("Ja tämäkin on meillä loppu!?"), värityskirjoja, dvd-levyjä, pienempi turtles-potkulauta ("Äiti, mistä pukki tiesi tuoda tämänkin, vaikkei tätäkään ollut kirjoitettu toivelistaan? Sanoin silloin synttäreiden aikaan mummolassa että tosikoiselle pitäisi toivoa turtles-potkulauta, kun minulla on salama-autopotkulauta".) Kaksi nukkea ("Vau! Nyt meidän ei enää tartte tapella vaan kaikille riittää"), autolegoja, paloasema-legoja, ritaridubloja, eläindubloja, pehmoleluja (nuorimmalle), hiekkaleikkeihin roska-auto sekä kaksi ämpäriä ja lapiota lisää (rikki menneiden tilalle), magneetteja, hoploplippu, lasten ruokailuvälineitä, shampoota ja angrybirds-radio-ohjattava.

Yhteiseksi meille kaikille tuli myös lakana, sammutuspeite, laseja (10 kpl iittalan ainoa rikki menneiden tilalle), mukeja ja karkkia. Varmaan joku unohtui mutta eiköhän tuossa ollut vaikka ja mitä meille kaikille. (Kiitos tontuille oikein kovasti.)

Tässä sitä joulua kumminkin vielä jatketaan seuraavat kaksi viikkoa: Leikkiä lasten kanssa, koko perheen yhdessä oloa, hyvää ruokaa ja tunnelmavaloa. Eilen illalla saatiin kaveri lapsensa kanssa kylään. Illalla aloitin Ilkka Remeksen Hornan sängyssä kuopus sylissä ja kaksi isompaa kainalossa. Esikoinen nukahti ensin, sitten sitten puolilta öin tosikoinen ja viimein kolmen jälkeen kuopus. 

Tältä näyttää meidän joulu. Entä teillä?


Kommentit

  1. Aikalailla samalta näytti meidänkin joulu. :) <3 Ihanat lautaset! Ottaisin meille heti tuollaiset. (Tai itseasiassa meidän ruokalautaset kyllä noilta aika paljon näyttävätkin. Eivät vain ole oikeasti vanhat vaan jotain uustuotantoa.)

    Toivottavasti pääsisitte sinne reissuun. (Jos se on optio edelleen.) Olisitte kyllä niin ansainneet pienen hengähdyshetken lämpimässä koko perhe.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Moon Mamma, kommentista. :) Yksi pettymys noissa lautasissa oli. Olisivat saaneet olla halkaisijaltaan sentin tai kaksi pienempiä niin olisivat just kivasti mennään meidän arabian lautasten kanssa päällekkäin, niin että ne valkoiset lautaset olisivat näkyneet alta kunnolla.

      Ja on tuo reissu tältä erää menetetty. Näyttäisi nuo joulun lomat olleen kahden viikon lomia ja tähän väliin meillä mahtuisi enää viikon loma. Mutta on tässä vielä suunnitelma B jäljellä. ;)

      Poista
  2. Kivalta näyttää :) Meidän joulu kyllä on aina kotijoulu, en osaa kuvitella joulua koskaan missään muualla! Mutta täytyy sanoa ett teidän perhe olis kyllä huokeenansa päässyt matkaan jos tola hintaa olin päässyt, arvaa mitä se sama olis meiltä! Mutta iso perhe meneekin eteenpäin kuin vanha höyryjuna: hitaasti mutta vakaasti tuksuttamalla, siinä ei yllättäviä hypähdyksiä tehdä - meidän ainoa tapa säästää reissuissa on varata ne niin aikaiseen että niistä saa Todella Nopean Varaajan Alennuksia :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja taas mulla on tuhat ja yksi kirjoitusvirhettä! "tola hintaa olin päässyt" = tolla hintaa olisitte päässyt :D

      Poista
    2. Me ollaan esikoisen jälkeen vietetty yksi joulu teholla, yksi vanhempieni luona ja yksi anoppilassa. Sen jälkeen ollaankin oltu kotona kotona.

      Tuo 600 e tosiaan olisi vielä sellainen mikä voitaisiin maksaa. Ja ihan hyvään hintaan nyt vielä pääsisi kun käytännössä tarvitsisi liput ostaa vain kolmelle, eli kahdelle aikuiselle ja esikoiselle. Kaksi nuorinta (alle 2v) olisi mennyt vielä sylivauvoina. Noh. Mutta ei, niin ei.

      Poista
    3. niin ja siis kiitos kommentista myös!

      Poista
    4. Ai niin kun teillä on kaks niiiiin pientä! Mutta lykkyä pyttyyn että löytyy vielä *peukku*

      Poista
    5. Kupla: :) Noo, tältä erää meidän ulkomaan reissu jää, mutta jätetään vielä tälle talvelle yksi tilaisuus, jolloin voitaisiin päästä.

      Poista
  3. Kivalta näytti teiän joulu :)
    Ai että kun tekiskin mieli johonkin lämpöseen, kyllä olis ihanaa rannalla/altaan reunalla makoilla. (niin, ainakin unelmissa, kesälläkään ei ihan hirveesti kreikassa makailtu altaan reunalla kun oli lapset mukana :DD)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Anna. Olisi kyllä ollut niiiiiin mahtava päästä jonnekin lämpimään. Kesäaikaan mua (meitä) ei tosin sitten kyllä saa aurinkolomalle vaan vietetään kesä mieluummin täällä pohjoisessa. :) Ja altaalla olisi noiden kanssa aika mennyt varmasti pitkälti, kun molemmat isommista tykkää ihan älyttömästi uimisesta (ja oppivat tänä kesänä/syksynä molemmat uimaan ilman uimarengasta ja kellukkeita).

      Poista
  4. Ai, kuinka mieltä lämmittää tuo viimeinen kuva, niin just todellista <3 Meillä myös kotijoulu :) (Kuten kyllä aina.) Haikeaa kyllä täälläkin, mut eiköhän se tästä, kun päiviä kuluu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kitta <3 Toin, ei tuo ole ihan todellista - ainakaan suurimmaksi osaksi ajasta. Yleensä näyttää paljon pahemmalta. ;) Nooh.. mutta nyt sitten uusivuosi ja sitten loppiaista ja sitten tosikoisen synttärit jajaja.. juna kulkee.

      Poista
  5. Kuulostaa oikein perhekeskeiseltä ja mukavalta teidän joulun vietto :) Täälläkin haaveillaan lämpimään lähdöstä, mutta missä ihmeessä olet nähnyt alle 600e koko perhe matkoja? :O Minä kun olen "halpoja" yrittänyt katsoa, niin meille neljälle maksaa kaikki 1700-1800e. Onneksi on vuokatin kylpyläreissu edes parin viikon päästä tiedossa, niin pääsee vähän lomailemaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äkkilähtöjä ja erilaisia sivustoja kyttäämällä löytyy vaikka mitä, jos vain sattuisi sopivaan ajankohtaan. :) Toki välillä tuohon hintaan pitäisi sitten lisäksi matkustaa täältä esim. Helsinkiin tai Vaasaan, mutta on niitä joskus suoria lentoja Oulustakin. Ja siis edullista tuo olisi nyt myös tosiaan siksi että alole 2-vuotiaat on lähes ilmaisia. Sen jälkeen pitää ostaa oma paikkalippu lentokoneeseen ja hotellitkin alkaa vaatia lisämaksua. Ja siis meillä nyt olisi ollut vielä kaksi alle 2-vuotiasta. Ja kyttään ja etsin lentoja ja hotelleja myös eri sivustoilta itse. :)

      Tuolla samalla mentaliteetillä matkustettiin silloin, kun esikoinen oli puolitoistavuotias. Saatiin meille kolmelle liput Oulu-Hki-Tukholma-NewYork ja samaa reittiä takaisin hintaan 1100 euroa. Ja sitten taas yhdeltä eri sivustolta saatiin auto kuukaudeksi hintaan 600 dollaria. (Ihan hyvä uusi KIA.) Mutta sitten taas turvaistuimesta piti pulittaa 140e vuokrahintaa. Yöt oltiin missä milloinkin: teltassa, autossa, tutuilla, sukulaisilla, motellissa, hotellissa, hostellissa, tutuntutulla, mihin nyt näppärimmin päästiin. :)

      Niin, ei siis olla valmiiden pakettimatkojen ystäviä. :) Ja jos tosiaan tuhansia euroja pitäisi laittaa rahaa lomaan, niin lähdetään sitten ennemmin reppumatkalle (koko perheen kanssa) jonnekin kaueammas. Mutta nyt ei ole niitä tuhansia. Ja nuokin sataset jää käytettäväksi, koska pyritään käyttään kestoja, ei käydä parturissa/kampaajalla, ei osteta uusia vaatteita, ei käydä ulkona syömässä, jne vuoden aikana. :) Että siis säästetään missä voidaan jo nyt.

      Tosin, jos ensi vuonna ei tarvitse laittaa kuutta sataa euroa lääkärilaskuihin ja toista kuuttasataa euroa lääkkeisiin tai muutamaa tonnia autoremppaan, niin siitäkin saisi jo ihan hyvät lomarahat. :) (Toki pitää säästössä olla noihin yllättäviin menoihin silloinkin rahaa.)

      Meilläkin on yksi lahjakortti (töistä) että päästään kylpylään uimaan ja syömään perheen kanssa kevään aikana. :)

      Poista
    2. Niin ja vielä: yksi suora lento oulusta teneriffalle olisi ollut 28.12. alkaen kaksi viikkoa. Mutta hinta koko perheelle olisi tullut hotellien kanssa yli 1200 euroon, joten sekin meni sitten siinä.

      Poista
    3. Hyvä kyllä jos noin edulliseen hintaan löytää, pitäisi itsekin alkaa tarkemmin tutkimaan :) Itsekään en ole pakettimatkojen ystävä ja yleensä ollaan otettu kaikki erikseen, mutta nyt kahden lapsen kanssa taidetaan päätyä ottamaan valmis paketti, niin on helpompaa. Jos edes 1500e löytäisi viikon valmisreissun koko poppoolle niin olisin tyytyväinen :D Teillä on hyvä periaate rahan käytön suhteen, ettette käytä "turhuuksiin". Minulle vaatisi paljon opettelua, jos alkaisin olemana yhtä säästeliäs vaikka olisi varmaan hyvä opetella. :)

      Poista
    4. Olipa, Jasmina, kiva kun kommentoit vielä. :) Aloin miettiä, että tuo mun kommentti oli taas aika tökerösti kirjoitettu. Rahan vähyys jo itsessään ajaa säästämään. Toinen iso syy se, että shoppailu tai muoti ja meikit ei ole mun juttu. Toki jos rahaa olisi enemmän, niin ostettais varmaan listat lattian ja katonrajoihin ja pistettäis säilytysratkaisut kotona parempaan kuntoon. Sitten olis vuorossa terassi, sitten ikkunaremontti, sitten lattiaremppa, jne,jne. Nuo auton syömät tonnit syö eniten.. :(

      Poista
    5. Ei ollut mielestäni mitenkään erityisen tökerösti kirjoitettu, asia tuli hyvin selväksi :) Varmaan suurimmassa osassa lapsiperheissä sitä rahaa ei olekaan laittaa ihan jokaiseen kohteeseen mitä haluaisi tai mitä tarvitsisi kotona tehdä, kuten nuo remontit. Hyvä jos pystyy kaikesta turhasta karsimaan ja hyvähän se periaatteessa on, jos ei muoti ja meikit kiinnosta, niin jää nekin pennoset parempaan käyttöön :) Itse olen vielä ollut ihan hyvässä tilanteessa, kun olen saanut tähän asti palkkaa ja mies on töissä ollut, mutta nyt tuntuu aika isolta pudotukselta, kun jäi äitiyspäivärahoille! Joutuu alkaa aika paljon tarkemmin miettimään, mihin niitä rahoja käyttää.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit