Vaateprojekti 333 ja tyyliopas

Kuva täältä.
"Olet voittanut Uraäidin ruuhkavuodet -blogin kirja-arvonnassa Kikka Sepän teoksen LÖYDÄ OMA TYYLISI." Vau! En koskaan voita mitään, saati sitten jotain oikeasti hyödyllistä ja mielenkiintoista. Olen tässä vuoden päivät seurannat Uraäidin kanssa samaa Saaran vaatekaappiprojektia Ehdoton Ehkä -blogista. Jo vuosi sitten ajattelin, että ryhdyn moiseen itsekin, jahka raskaus+imetystaival on takana. Eli kirja on todellakin mieleen.
 "Lyhyesti: Ideana on siis koota koko vuodenajan (jonka ajatellaan kestävän 3 kuukautta) ajaksi käyttöön yhteensä 33 vaatetta, kenkää ja asustetta. Alusvaatteita ei lasketa, mutta korut, laukut ja aurinkolasit lasketaan."
Sen verran olen jo omaa vaatekaappiprojektiani aloitellut, että aloin vuoden alusta kirjaamaan exel-taulukkoon ylös meidän perheen vaateostokset. Itse ommelluille vaatteille ajattelin laittaa euromääräiseksi hinnaksi suurin piirtein ompelutarvikkeiden hinnan. Mielenkiinnolla odotan loppuvuotta ja tuloksia. Että kuvittelenko vain meidän perheen vaateostoksiin uppoavan keskimääräistä vähemmän rahaa, vai olenko kuvitelmineni väärässä. Jotta olisi jotain verrattavaa, niin mielelläni kannustaisin teitäkin listaamaan kuukauden / vuoden vaate-ostokset ylös ja kertomaan paljonko teillä / teidän perheellä menee rahaa. Jostain toki varmaan löytyisi tilastokin keskimääräisyyksistä.

Pikkulapsi arki sotkee vaatteita tehokkaasti, jolloin niitä on oltava jokunen jotta on mitä pitää kotona ja pari vähemmän kulunutta (päälle mahtuvaa) vielä kodinulkopuolelle lähdettäessä. Mutta aikalailla niin kotona kuin muuallakin tulee pyöritettyä samoja vaatteita. Tämän hetken käyttövaatteet siis koostuvat kolmesta valkoisesta imetyspaidasta, kolmesta mustasta imetyspaidasta, kahdesta kimonotyyppisestä paidasta, jotka on todella käteviä liinaillessa ja imettäessä, kolmista paksummista sukkahousuista, kolmista legginsseistä, kolmista imetysliiveistä, jne. (Huomatkaa kuinka hyvin olen jo ennakkoon sisäistänyt tämän numeron kolme!)

Nuo vaatteet pyörii siis pesussa ja käytössä. Ja pesukone laulaakin meillä joka yö. Ja nimenomaan öisin siksi, kun tällaisena pikkuhippinä olen tehnyt sekä vihreän että aikasähkösopimuksen.

Tammikuussa vaateostoksista minun osuuteni oli vajaa kymmenen euroa ja ne menivät uusiin sukkahousuihin. Samalla nakkasin yhdet rikkinäiset roskiin. Ne olivat jaloista puhki jo niin, että sekä varpaat, että jalkapöytä oli lähes kokonaan näkyvissä, kantapäät puhki, polvet puhki ja resu vähän sieltä ja täältä. (Vaan sukkien ja legginsien alla ihan lämmintä ja käyvää vielä.)

Paljonko sinulla menee rahaa vaatteisiin ja asusteisiin kuukaudessa?
Entä vuodessa? Entä oletko törmännyt tuohon 333-projektiin tai lukenut Kikka Sepän Tyyliopas-kirjaa?



Kommentit

  1. Mulla on tästä aiheesta piilossa postausluonnos, mutta se aiheuttaa niin suurta häpeää ettei vielä kykene.
    Mä oon ihan hirvee vaatehamsteri. Siis ostan sellaista halpaa, ekassa pesussa reikiintyvää trikoota ihan tolkuttomasti, epäekologista ja epäekonomista, ja selvästi mulla enemmän henkistä kuin mitään konkreettista tarvetta - voisin varmaan joka päivä ottaa uuden asun tai kaksikin ja menisi monta kuukautta, ennen kuin tarvitsisi edes ajatella pyykkäystä.

    Ongelmahan on se klassinen, että se mielikuvien ideaaliminä, rento, boheemi mutta siisti hipsterimuija, ei ole todellisuusminä, joka viihtyy verkkareissa tai jumppatrikoissa ja toimii samalla puklurättinä, nenäliinana ja tarravihkona lapsille.

    Seuraan mielenkiinnolla näitä projekteja, oli siinä kolmosia tai mitä numeroita tahansa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Milla. Mielenkiinnolla odotan sun postausta. On mullakin vaatekaappi täynnä, eli töitä riittää kyllä imetystaipaleen pöötyttyä järkeistämisessä. :)

      Mua taas ei jaksa just nyt yhtään inspata olla siisti :D tai nätti tai jotain

      Poista
  2. Olen törmännyt 333-projektiin sekä blogeissa että muutenkin. Itse en ole lähtenyt mukaan, koska luulen, että minulle se tietäisi sitä, että "joutuisin" hankkimaan lisävaatteita esim. kesäksi ja se tuskin lienee tämän projektin tarkoitus. Minä siis ostan hyvin vähän vaatteita, arvelen, että viime vuoden vaatekulut omalta osaltani olivat noin 150 euroa...Siis vuoden, ei kuukauden. En voisi kuvitellakaan käyttäväni yli 1000 euroa vaatteisin vuodessa. Tänä vuonna ei ole hankittu kenellekään vielä mitään. Poikien kevätvaate- ja kenkätilanne pitänee pian tsekata, onko hankinnoille tarvetta. Yleensä ostan jo edellisvuoden alesta seuraavaa kautta varten lapsille vaatteet ja kengät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, Heli. :) Luulen, että meillä kyllä minun osuuteni voi tuosta ylittyä. Tai sitten ei. Riippuu niin vuodesta. Nyt on tosin jo ollut kohta 15 vuotta samat talvbikengät, lämpövuori kulunut, mutta menee villasukkien kanssa kovemmillakin pakkasilla. :D Kun taas kesäisin joutuu ostaa joka toinen kesä uudet lenkkarit puhki menneiden tilalle ja samoin suurin piirtein joka toinen kesä jotkin kevyemmät kesäkengät puhkimenneiden tilalle. Samoin ulkovaatteista tulee äkkiä hintaa, jos joutuu ostamaan - tai hyvistä farkuista. Sain viime vuonna yhdet todella mieluiset farkut 3kk:ssa puhki, sitten ostin toiset samanlaiset - nyt ne odottaa kaapissa aikaa jolloin ne taas mahtuu jalkaan.

      Lapsille tammikuun ostokset: molemmille isommille uudet paremmat, paksummat talvikintaat: 18 e/kpl. Kaikille lapsille itse ommellut pöllöhousut 10 e/kpl. Ulkovaatteita on aika hyvin saatu lahjotuksina/ löydetty kirppareilta, mutta jonkin verran ostetu myös itse. Pitääkin taas katsoa että miten tuolle isommalle on vaatetta valmiina. Seuraavat meneekin sitten samoissa. :)

      Poista
    2. Heli, laitoin sulle s-postia. :)

      Ps. Ei vielä liittynyt siihen ilahduttamiseen :D

      Poista
  3. Tämä ei liity postaukseen sinänsä, mutta ihanaa kuulla, että aikasähkösopimus onnistuu vielä kolmilapsisessa perheessäkin! Meillä on se, mutta olen miettinyt miten ihmeessä pärjätään sitten kun lapsia on kaksi. Nyt olen pessyt pyykkiä vain sunnuntaisin kun on halvempaa (ja sen kyllä näkee kodinhoitohuoneen kunnosta), mutta täytyy tosiaan alkaa pesemään myös öisin. Astianpesukone kyllä pyörii myös öisin. :)

    Nyt tuntuu, että olen ostanut enemmän vaatteita kuin normaalisti. Paisun kuin pullataikina eikä hetki sitten ostetut äippävaatteet mene päälle, joten koko ajan on oltava ostamassa uusia. Mutta kirpparilta tottakai, ja ei mitään monen euron vaatteita. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, Mari. :)

      Joo, kyllä kai tuo aikasähkö menee kolmenkin kanssa. Tiskikoneessa meilläkin on ajastin, pyykinpesukoneessa ei. Olisi kätevämpää jos siinäkin olisi, niin että pesisi pyykit vasta aamun tunteina. Nyt käy monesti niin, että laitan päälle vasta nukkumaan menessä ja laitan pyykit kuivumaan koneesta vasta joskus aamupäivällä/ päivällä. :)

      Mulla onneks raskausajalle löytyi vaatetta, kun pidin aika pitkälti noita sukkis-legginsi, isompi paita + masutuubi -yhdistelmiä.

      Sen sijaan viime vuonna paloi rahaa kyllä ehkä keskivertoa enemmän kun tuli noiden vaalien takia ostettua siistimpiä (ei nukkasia ja rikkinäisiä kotivaatteita) vaalien takia. Tosin väitän, että 4 paitaa, kahdet housut, ja neljät kirpparikorkkarit (0-4e/kpl), olisi kumminkin vielä ihan ok yhdelle vuodelle. :)

      Poista
  4. Tuo kirja on mulle ihan tuntematon, mutta mä ihastuin Hyvän mielen vaatekaappiin, josta sain paljon ideoita ja luin mm. juuri tuosta 333-haasteesta. Itselläkin olisi tarkoitus kokeilla tuota projektia, mutta vasta sitten, kun imetys on ohi ja saan kaikki normaalit vaatteet käyttöön. Nyt käytössä on lähinnä kolme imetystoppia ja muutama helppo pusero. :D

    Toisaalta projektia voisi olla hyvä aloitella jo nyt, koska monia, monia vaatteita ei ole tullut kaivattua kertaakaan tässä 2,5 vuoden aikana, kun joko maha tai imetys on vaikuttanut pukeutumiseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Emonen, kommentista. :)

      Tuo hyvän mielen vaatekaappi -kirja on kans lukulistalla. Vaikuttaa sellaiselta minunlaiselta kirjalta. :D Ja samoin ajattelin tosiaan tuon projektin kanssa, että vasta imetyksen loputtua. Mutta toisaalta oli järkevä aloittaa ainakin vaateseuranta vuoden alusta - ja toisaalta miettiä näitä jo nyt, jos käykin niin, että päästä pätkähdän töihin minä hetkenä hyvänsä (vuoronvaihto puolison kanssa). Ei tarvitse sitten panikoida ja imetysvaatteissa lähtiä töihin - jos työ nyt olisi jotain muuta kuin haalarityötä.

      Poista
  5. Omiin vaatteisiin ei rahaa mene juuri lainkaan, kuluneessa tammikuussa rahaa vaatteisiin meni yhteensä n. 83 €, josta mun osuus on pyöreä nolla :D Viime vuonna meni omiin vaatteisiin keskimäärin n. 9 €/kk...

    Kirjaan en ole tutustunut, mutta tuota projektia kyllä katsellut, mun vaatekaappi olis niin siivouksen tarpeessa. Ehkä sitä viitsisikin ostaa itelleen jotain uutta, kun näkisi ensin, mitä kaapissa on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, Sankari. Sulla on kyllä mennyt hurjan vähän viime vuonna rahaa omiin vaatteisiin (ja asusteisiin, jne?). :) Ja hei, sen eteisratkaisun ohessa menee hyvin oma vaatekaappikin. ;)

      Noista mun ompeluksista lapsillekin tulee äkkiä kumminkin hintaa. Vaikka hinta on kolmas osa tai vähemmän siitä, mitä vastaava vaate esim. Me&I:lla tai Noshilla tai jossain muualla maksaisi. Mutta tykkään siitä, että saa tehdä jotain persoonallisempaa lapsille. (Ja sekoitella pinkkiä, dinoja, mekkoja, autoja, kukkia, monstereita, sinistä, jne keskenään. Aika harva kauppa esim myy poikien prinsessa-boksereita tai tyttöjen monsteripikkareita. Tosin noitakin ostetaan ristiin. Ja ne auto- ja monsterimekot vasta jänniä onkin. Tai tunikat, ettei ihmiset kauhistele pippelilapsella mekkoa, niin helpompi sanoa tunika.)

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit