Äänestin keskustalaista, koska...


Huomenna se sitten koittaa: Eduskuntavaalien virallinen äänestyspäivä. Olen osittain tarkoituksella, osittain bloggerin vähemmän käytön takia sivuuttanut vaalit tässä blogissani lähes kokonaan. Jotenkin vain tulee väiteltyä politiikasta muualla niin paljon, että tämä blogi on mukavampi jättää muille aiheille.

Ihan kokonaan en silti pysty täälläkään aihetta jättää välistä. Koen nimittäin äänestämisen erittäin vahvasti joka ikisen ihmisen perusvelvollisuutena. Minua jännittää ihan hulluna se, millaisen vaalituloksen Suomi saa. Ketä eduskuntaan lähtee seuraavaksi neljäksi vuodeksi päättämään ja ketkä jäävät "rannalle".  Olen kumminkin kurkkuani myöten täynnä toisten ehdokkaiden ja puolueiden mustamaalaamista - kritisoida saa, mutta mustamaalaaminen ja vääristely ottaa kyllä aivoon ihan kiitettävästi. Ja kyllä, joka puolueesta löytyy niitä niitä, jotka enemmän osoittelevat muiden tekemisiä kuin keskittyvät osoittamaan mitä hyvää itsellään on annettavana.

Sain hetki sitten lapset nukkumaan, huomenna onkin sitten puolison vuoro huolehtia ilta ja mahdollisesti yökin kaikista lapsista. Minä lähden illaksi vaalivalvojaisiin Oulun keskustaan. Kuopuskin pärjää tarvittaessa jo pullon kanssa ja iltapuuron syöttäminenkin onnistuu yhtälailla kummaltakin vanhemmalta. (Rintapumppu pitänee silti vielä raahata mukaan.)

---

Äänestin keskustalaista ehdokasta, joka vastasi parhaiten omia arvojani täällä Oulun vaalipiirissä. Olisi ollut niin monta hyvää, joille antaa ääni. Monta jo tutuksi tullutta kaveria, jotka tekisivät töitä sydämellään ja olisivat kansanedustajana luottamuksen arvoisia. 

Kenellekään ei varmaan ole yllätys, etten kaikesta ole samaa mieltä Keskustan virallisen linjan kanssa. Aika harvassa ylipäätään taitaa sellaiset ihmiset olla, jotka voisivat jonkun puolueen linjoista kaiken allekirjoittaa sataprosenttisesti. Politiikka on kompromisseja, yhteisiä tavotteita, yhdessä tekemistä, parempaan pyrkimistä.

Tutustuin aikoinaan eri puolueiden ohjelmiin ja lähimpänä omaa ajatus- ja arvomaailmaani oli juuri keskusta. Erityisesti ihastuin Alkion ajatuksiin köyhän asiasta ja edistyksen lipun kantamisesta, yrittäjyyttä ja ympäristöä unohtamatta.

Keskusta tarjoaa maltillisen ja rakentavan vaihtoehdon oikeiston ja vasemmiston välille. Keskusta koostuu ihmisistä, jotka ymmärtävät yrittäjyyttä, niin suurta kuin pientä ja keskikokoista. Keskusta koostuu ihmisistä, jotka ymmärtävät pienituloisia ja kaikista köyhimpiä. Teemme töitä myös heikoimmassa asemassa olevien puolest - kuten opiskelijoiden, vammaisten, eläkeläisten, vanhusten, omaishoitajajien, lapsiperheiden, yksinelävien ja työttömien.

Keskusta on valmis tekemään Suomesta luovan, uusiutuvaan energiaan panostavan, kokeiluyhteiskunnan. Haluamme edistää #perustulo'a ja kokeilla sitä käytännössä. Haluamme auttaa lapsiperheitä tarjoamalla matalankynnyksen palveluita kuten kotiapua ja kaikille avointa varhaiskasvatusta. Emme ole kiintiöimässä (aka leikkaamassa) kotihoidontukea emmekä lapsilisää.

On ideoita sote-järjestelyistä, kasvurahastoista (johon mm. OP tarttui), ehdotuksia vanhemmuuden kustannusten jakamisesta. Haluamme olla tekemässä #energiaremontti'a, turvata kotimaisen ja puhtaan ruoantuotannon, luoda työpaikkoja sekä #koulutuslupau'ksella turvata ilmaisen koulutuksen asuinpaikasta ja vanhempien varallisuudesta riippumatta. "Ei niin pientä torppaa etteikö sieltä voisi kouluttautua maisteriksi."

---

Haluaisin nyt mainita muutamia todella päteviä, fiksuja, osaavia ja muutenkin aivan mahtavia ehdokkaita Helsingistä. Siis juuri sieltä, missä kepua perinteisesti oudoksutaan ja pelätään kaikista eniten..



2 Riku Eskelinen (Facebook)
ekoenergiavastaava 36v.

"Olen suomalaisista ympäristöjärjestöistä tuttu kestävän energiantuotannon asiantuntija. Saatat tavata minut myös uimahallissa perhostelemassa tai leikkipuistossa 3-vuotiaan Ossian-poikani kanssa. Haluaisin tehdä Suomesta kansainvälisesti tunnetun onnellisuuden, ympäristöystävällisyyden ja rauhanrakentamisen mallimaan.
Onni on seisake liian paljon ja liian vähän välillä. Haluan tehdä sosiaali- ja talouspolitiikkaa, jossa ahneus tekee sijaa kohtuudelle ja jossa yhteiskuntamme menestystä mitataan sillä, miten se huolehtii vähäisimmistään.
Haluan 100% kestävillä uusiutuvilla energialähteillä toimivan Suomen ja tiedän, mitä se vaatii. Haluan myös maallemme johtavan roolin konfliktinratkaisijana globaalisti. Minun Suomeni on avoin, vapaa, rohkea ja ekologinen."


3 Karl-Mikael Grimm (Facebook)
puhelehden toimittaja, valtiotiet. yo 23v

"Olen Karl-Mikael Grimm, 22 vuotias puhelehdentoimittaja, valtiotieteen yo ja vammaisaktiivi. Järjestökentällä toimin Keskustanuorten liittohallituksessa ja Finlands Svenska Handikappförbundetin varapuheenjohtajana. Minun ensimmäinen ja tärkein teema on vammaisten henkilöiden oikeukset ja edellytys toimia tasavertaisesti yhteiskunnassa. Koko yhteiskunta pitää olla niin asenteelta kuin rakennuksellisesti esteettömiä. Opiskelijana ja pätkätyöläisenä ymmärrän myös opiskelujen ja työn yhteensovittamiseen merkitys. Tämän päivän työmarkkinoilla kuilu oppimiseen ja työnteon välillä pitää purkaa. Taloudellisten ja poliittisten kriisien aikana ovat luottamuksemme toisiimme ja poliittisen järjestelmään koetuksella. Tähän haluan puuttua. Jokaisessa ihmisessä piilee suunnaton potentiaali, joka pitää vain osata kaivaa esiin ja valjastaa hyödylliseen käyttöön."


4 Niina Hietalahti (Facebook)
yrittäjä, tradenomi HSO 40v.
"Olen Anton & Anton -ruokakaupan perustaja, Elintarvikealan asiantuntija, Kruununhaka-seuran puheenjohtaja. Naimisissa, kaksi alakouluikäistä lasta. Haluan paremmin pärjäävän Suomen. Maan, jossa toimeliaisuudesta palkitaan ja heikommista pidetään huolta. Olen arvoliberaali uudistaja ja kehittäjä. Meidän tulee olla avoimempia suhteessa maailmaan ja tunnistaa vahvuutemme. Uskon, että nyt niukan talouskasvun aikoina on entistä suurempi tilaus yrittäjätaustaisille kansanedustajille, jotka uskaltavat kyseenalaistaa vanhat toimintatavat ja uudistaa yhteiskuntaa toimivammaksi, tulevia sukupolvia kannustavammaksi ja tasa-arvoisemmaksi paikaksi elää."


7 Anne Kettunen (Facebook)
koulutuspoliittinen asiantuntija, YTM 38v
"Olen YTM, koulutuspoliittinen asiantuntija, Helsingin Keskustan varapuheenjohtaja, Helsingin kaupungin asuntolautakunnan jäsen, Keskustan puoluehallituksen ja työvaliokunnan jäsen, Keskustanaisten hallituksen jäsen. Päätöksenteossa on tehtävä ihmisten ja ympäristön kannalta kestäviä ratkaisuja. Suomella on mahdollisuus luoda kasvua ja hyvinvointia biotaloudesta. Voimme luoda työpaikkoja uusiutuvien luonnonvarojen kestävällä käytöllä ja kierrätyksellä. Yhteiskunnan tulee pyrkiä vähähiilisyyteen ja energiatehokkuuteen korkeaa teknologiaa hyödyntäen. Metropolialueella tulee kestävällä maankäytöllä ja asuin- ja työpaikkarakentamisella mahdollistaa tiivis moderni kaupunkirakentaminen luontoa unohtamatta. Asumisen kustannukset on saatava kohtuullisiksi nopeuttamalla kaavoitusta ja rakentamista turhia normeja purkamalla."

13 Abdirahim Husu Hussein Mohamed (Facebook)
toimittaja, yhteisöpedagogi 36v.  

"Olen 36-vuotias yhteisöpedagogi, varavaltuutettu ja keskustelunherättäjä. Asun Viikissä neljän lapseni sekä Hakimo-vaimoni kanssa. Olen ehdolla eduskuntaan, koska haluan rakentaa rohkeaa Suomea, jossa erilaisuus nähdään etuna – ei haittana. Haluan, että omat lapseni ja kaikki suomalaiset voivat olla ylpeitä identiteeteistään ja kansalaisuudestaan. ”Olen muslimi, mies, kepun jäsen, hetero, lihansyöjä ja mitä niitä nyt onkaan. Kun menen moskeijaan, olen muslimi. Kun tapaan afrikkalaisia, olen afrikkalainen. Yksi identiteetti ei sulje toista pois.” (HS 10.2.2015) Tuon eduskuntaan yli kymmenen vuoden kokemuksen suomalaisesta järjestötoiminnasta, kokemukseni uussuomalaisuudesta sekä rakkauden työntekoon. Vaaliteemani ovat perhe, työ ja kansainvälisyys."


22 Teppo Säkkinen (Facebook)
Suomen Keskustanuorten puheenjohtaja, yhteiskuntatiet. yo 24v.
"Olen käytännön maailmanparantaja, johtamisen opettelija ja Suomen Keskustanuorten puheenjohtaja. Juuret Lapissa ja arki nuoren kaupunkilaisen Helsingissä. Isänmaallinen maailmankansalainen ja rauhanrakentaja, jota kiehtoo myös ulkopolitiikka ja turvallisuus. Uskon ratkaisukeskeiseen ja yhteistyöhakuiseen politiikan tekemiseen. Vaaliteemani: 1) Kestävästä kehityksestä vihreää kasvua: Hiilivapaa Helsinki 2025 – hiilenmustasta energiasta uusiutuvaan voimaan. Biotaloudesta, cleantechistä ja osaamisesta uusia työpaikkoja. 2) Sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja yrittäjyyttä: Perustulokokeilu käyntiin – työn on oltava aina kannattavaa. Yrittäjäksi esteittä ja työllisyys nousuun. 3) Rauhan ja vakauden puolesta: Vahvistetaan Suomen turvallisuutta ja puolustuskykyä. Rauhanvälittäjänä ja ongelmanratkaisijana maailmalla."





Kommentit

  1. Mulle nousi myös näissä vaaleissa tosi tärkeäksi kriteeriksi ehdokkaan kohdalla valita henkilö, joka ei kiusaa. Nimenomaan kritisoida ja kyseenalaistaa pitää, mutta valitettavan paljon on kampanjoinnin aikana näkynyt ehtaa kiusaamista. Mä en ole halunnut telkkarin vaaliväittelyitä edes katsoa koska en halua että perheen nuoriso näkee mihin kaikkeen aikuiset ihmiset sortuu. Ne ehtii kohdata sitä sitten isompanakin. Valitettavasti. Ja olen tosi iloinen siitä että voin ja saan itse äänestää sellaista ihmistä, joka ei sorru kiusaamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kukkavarvas kommentista. :)

      Tuo on ihan hyvä kriteeri olla. Tietty kaikki ei näy päälle päin. Ehdokas voi ulkopuoliselle näyttää tekevän todella siistiä ja positiivista kampanjaa, mutta ulkokuoren alla peli voi olla hyvinkin likaista/ julmaa esim. toisia ehdokkaita kohtaan. Tuo on erityisesti se asia minkä olen oppinut viimeisen kolmen vuoden aikana. Ja sen suhteen on taas sitten ikävää, kun kaikki eivät näe samaa ja ymmärrän sen, että esim. toisilla ehdokkailla/ tukijoilla voi tulla ihan mieletön tarve osoittaa sitä toisen törkeää toimintaa. Helposti vain käy silloin niin, etä huomio menee siitä omasta osaamisesta tai niistä asioista pois, joihin haluaisi vaikuttaa ja joihin olisi esittää ratkaisuja. :/

      Kirjoittelin juuri uraäidin äänestyspostaukseen kommentin. Minua kun myös kummastuttaa ja ärsyttää eturyhmäpolitikointi. Toki pidän mielettömän tärkeänä sitä, että eduskunnassa on päättämässä monenlaisia ihmisiä: eri ikä luokkaa, eri sukupuolia (ei siis vain niitä kahta ääripäätä, mikä on omalta osaltani syy siihen, että sukupuoli ei minulle ole mikään valintakriteeri), eri ammattiryhmiä, eri talousnäkökulmia, erilaisessa elämänvaiheessa eläviä, eripuolelta suomea olevia, eri uskontoihin kuuluvia ja kuulumattomia, on uussuomalaisia, täällä syntyneitä, jne.

      Mutta jotenkin aina särähtää korvaan, että henkilön pitäisi olla ulkoisilta kriteereiltään samanlaista elämää elävä kuin itse, jotta voisi äänestää. :) Siis, että minun tulisi äänestää esim. 25-31-vuotiasta, perheellistä, korkeastikoulutettua, oululaista, rivitalossa asuvaa, melkein naista(?). O.o

      Jotenkin koen paljon tärkeämpänä sen, että tyyppi näkee kauas. Näkee muutkin kuin ne samalla tavalla elävät ja ajattelevat, näkee kauas tulevaisuuteen, osaa etsiä sellaisia ratkaisuja, jotka hyödyttävät kaikkia - niin globaalisti kuin lokaalisti. Joka ymmärtää kestävän kehityksen päälle - eli osaa suhteuttaa talouskasvun ja luontoarvot kestävästi. Ymmärtää ettemme elä tässä maailmassa yksin vaan päätöksillämme on aina seuraukset. Ymmärtää, että tarvitsemme yrittäjyyttä emmekä elä suljetusa taloudessa. Ymmärtää, että työttömyys ei ole yhtä kuin laiskuus. Sellaisen joka ymmärtää ikäihmisten tarpeet ja nuorten merkityksen. Näkee ennaltaehkäisyn ja oikeudenmukaisuuden. Sellaisen joka puhuu suoraan, mutta kuuntelee muita ja on valmis myöntämään virheensä, ottamaan opiksi ja muuttamaan kantaansa. Sellaisen joka myöntää ettei tiedä kaikkea, mutta jolla on halua ottaa selvää ja halua löytää toimiva ratkaisu.

      Niin. Sellaista ehdokasta minä pyrin äänestämään. (Toki se puolue on valittu samoin kriteerein, vaikka erimielisyyksiä löytyykin. Siksi pyrinkin vaikuttamaan itse puolueen sisällä ja olemaan itse ehdolla. Hieman harmittaa, etten nyt lähtenyt ehdolle.)

      Ja kyllä minusta politiikasta pitää voida puhua myös perheblogeissa. Politiikka on osa meidän kaikkien arkea joka päivä niin monin eri tavoin. :) Kun vain osaisimme puhua toista kunnioittaen ja kuunnellen.

      Poista
    2. Toki mulla oli muitakin kriteereitä ehdokkaani kohdalla, kuin se että ei kiusaa. En vain avannut niitä tässä koska mun mielestä toi mustamaalaus ja kiusaaminen on ollut eritoten näissä vaaleissa hyvin näkyvässä roolissa. Ja sitä ei aiemmin kampanjoinnissa ole näkynyt ainakaan samoissa määrin. Ja siitä on hirveän vähän keskusteltu. Toki varmasti kaikissa kulisseissa tapahtuu paljon sellaista joka ei äänestäjille asti välity mutta mä äänestän sen mukaan mitä näen ja kuulen. En voi spekuloida sellaisella mitä en tiedä.

      Poista
    3. Joo, siis, en epäillytkään etteikö, kukkavarvas, sinullakin olisi muita kriteerejä. :) Minä nyt vaan jotenkin innostun niin herkästi höpöttelemään omia ajatuksiani tästä aiheesta, että en ehkä osaa kommentoida kaikkea niin hyvin kuin hyvä olisi.

      Minä en tieä onko näissä "ulkopuolisen" silmiin ollut aiempaa enemmän juuri tuota mustamaalaamista. Toki vaali vaalilta mennään ehkä enemmän siihen jenkki tyyliin, jossa puolueiden koneistot keskittyy toisten tekemiseen enemmän kuin omaansa. :/ Ja tämä nyt vain näin ulkopuolisena. En ole ollut katsomassa millaiselta vaalit näyttävät puoluetoimistolla tai piiritoimistolla.

      Toki sitten näin perhebloggarina olen kyllä varsin kiukustunut muutaman postauksen osalta, jotka on kirjoitettu selkeästi tarkoituksenaan lytätä yhtä puoluetta sen sijaan että samasta asiasta kritisoisi kaikkia joita se koskee tai nostaisi esiin niitä asioita, mitkä itselle on esim. äänestyspäätöstä tehdessä tärkeitä.

      Noh, mutta näitä piisaa. On vain todella tympeää, että politiikkoja saa haukkua, nälviä ja heihin päin sylkeä sen minkä ehtii. Ja tämäkin ihan puolueesta riippumatta. :/ Toki meillä jokaisella on omat mielipiteet ja jokainen tekee asioita omalla tavallaan. Missä menee asiallisen kritiikin raja ja missä ja miten sen osoittaa?

      Olen minäkin saanut kuulla (ja ottaa opiksi) siitä, miten asiat ja kritiikin voisi ilmaista järkevämmin. Etenkin silloin jos kritisoi oman puolueen linjauksia ja puheita. (Ja kyllä olen niitäkin kritisoinut, enemmän ja vähemmän.) :)


      Mutta oikein hyvää vaali-iltaa itse kullekin. :) Toivottavasti sinunkin ehdokkaasi pääsee läpi ja on yhteistyökykyinen, jne, jne.

      Poista
  2. Kiinnostava postaus. Hienoa, että olet aktiivinen ja olet tehnyt perusteellisen selvityksen ennen äänestyspäätöstä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, Uraäiti. Ja hyvä postaus sinullakin. :)

      Anteeksi, jos kommenttini kuulosti nalkuttavalta. :) Kirjoitin sinunkin blogiin vielä, että tarkoitin siis kai vain sanoa, että minulle tuo peruste esim. iän, ammatin, asuinpaikan ja sukupuolen perusteella on vieras. :) Tiedän, että moni niin ajattelee ja sen mukaan äänestää ja ihan ok sekin. Silloinkin tietty voidaan saada melko kattava joukko edustamaan meitä kansalaisia.

      Ehkä enemmän hain sitä, että itse pyrin tekemään niin kuin puhun. Eli jos puhun yhdenvertaisuudesta ei ikä, asuinpaikka ja sukupuolikysymykset silloin käy yhteen äänestysperusteissanikaan. :) Esim. minä haluaisin olla juuri tuollainen koko kansan edustaja, sellainen joka myös tekee asioita yhdenvertaisuuden eteen ja pyrkii näkemään koko kuvan eikä vain tietyn ryhmän etua. Olisi siis hieman hassua itse toimia toisin. Toki ehdokkaana sahaisin silloin myös omaa nilkkaani: Jos pitää äänestää oman sukupuolen edustajaa ja miehet äänestävät naisia ahkerammin, jäisi tuolla logiikalla minulle vähemmän äänestäjiä. Samoin ikäkriteerin kanssa: Jos äänestää oman ikäistään ja vanhemmat äänestää aktiivisemmin, jäisi tuolla logiikalla vähemmän äänestäjiä taas. Jäisin kaikissa kohdissa vähemmistöön.

      Samasta syystä moni nainen jonka vaalikeskustelut ja mainokset pyörivät "äänestä naista", "nyt tarvitaan naista" jäävät pienemmälle äänimäärälle, koska moni kokee, että edustaja ajaa vain yhtä asiaa/ naisasiaa eikä näe kokonaiskuvaa. Ollakseen aidosti yhdenvertaisuuden asialla, pitäisi ehdokkaan puheiden ja käytönnön kohdata.

      Noniin.. voisin kirjoittaa näistä vaikka kuinka pitkästi, mutta mutta.. :) Jossain päin somea tuli hyvä teksti vastaan kuinka toisille esim. vaalit on kuin monta kuukautta kestävät festarit ympäri Suomen. Eli ikään kuin samaan aikaan olisi Provinssirockit, ilosaari, ruisrock, qstock, tangomarkkinat, porijazzit, kaustisen kansamusiikkifestarit, ckeekin olympiastadion keikka ja monta monta pienempää tapahtumaa yhtä aikaa ympäri Suomen tuhansine esiintyjineen.

      En ole festari-ihmisiä, mutta vaalit ON iso juttu! :D Mutta eiköhän jokaisen ehdokkaan ja puoluen tavoite ole sama - saada Suomi kuntoon, keinoista voidaan olla erimieltä. :)

      Poista
  3. Minäki äänestin keskustalaista. :)
    Mutta huh. Luin sun synnytyskertomuksen kaksplussan bogista ja oli pakko tulla heti kommentoimaan. Siis järkytyin, pelästyin, itketti. Ja lopulta helpotuin, kun kaikki päättyi kuitenkin hyvin. Ja sitten tajusin, että se oli sun kertomus. Rankkoja asioita olette joutuneet miehesi kanssa kokemaan. Elämä on lahja, todellakin. Ihana, että saitte vielä kaksi lasta.<3 Muistan kyllä, kun joskus viittasit kokemukseesi, keskosesta olet puhunut myös. Ne jäi silloin mulle kysymysmerkiksi, kun aina vähän puolikiireellä blogeja lueskelen, mutta nyt ymmärrän. Pitäisi ehtiä lueskella taas lisää vanhempia kirjoituksiasi...

    Saa olla onnellinen, että omat synnytykseni ovat menneet kaikki normaalisti. Se ei todellakaan ole itsestäänselvyys.

    VastaaPoista
  4. Kiitos, Anna <3

    Tarkoitus täällä omassa blogissakin vielä julkaista tuo sama teksti. Olihan se melko erilainen synnytys ja vanhemmaksi tulo kuin yleensä. :) Ja sen seurauksena seuraavatkin synnytykset oli sektioita ja surutyön paikka. Silti vaikja niitä isompia murheitakin oli käytynä läpi.

    Ja hui.. tuntuu että tämän kepuilun osalta olen bloggerin outolintu eli kiva kuulla jonkun toisenkin olevan samoilla linjoilla :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit