Jäikö vanhemmuuden kustannusten tasaaminen taustapapereihin?

Kun nyt olen lukenut tätä uuden keskustajohtoisen hallituksen hallitusohjelmaa, olen huomannut kadottaneeni jonkun sivun. En nimittäin millään löydä papereista kohtaa, jossa mainittaisiin vanhemmuuden kustannusten jakaminen. En, vaikka sellainen on mainittu niin Keskustan kuin Perussuomalaisten puolueohjelmissa ja Kokoomuskin on asiaa julkisesti kannattanut - myös tänä vuonna. Ehkä tämäkin kohta vain unohtui taustapapereihin kuten YK:n vammaissopimuksen ratifiointi?

Tällä hetkellä naisvaltaisten alojen yritysten kannattavuutta laskee merkittävästi vanhemmuuden kustannuksista aiheutuva "äitiriski".  Vanhemmuuden kustannukset syövät ison osan etenkin pienten ja keskisuurten naisvaltaisten yritysten kasvu- ja työllistämismahdollisuuksista. Erityisesti tämä näkyy palvelu-, hoiva- ja hoitoalan yritysten kannattavuudessa. Kyseisestä "äitiriskistä" johtuen, myös naisten työllistyminen on hankalampaa monilla muilla aloilla ja vaikuttaa työllisyysmahdollisuuksien lisäksi sekä ura- että palkkakehitykseen.

Melkein päivälleen kolme kuukautta sitten niin Sipilä kuin Kokoomus ehdottivat tahoillaan, että äidin työnantajalle korvataan vanhemmuudesta aiheutuvia kustannuksia kertakorvauksena. Ehdotukset taisivat liittyä päivään, jota naistenpäiväksikin kutsutaan. Henkilökohtaisesti koen päivän hirmu ristiriitaisena. Minusta on naurettavaa, että etenkin ne jotka arjessa unohtavat yhdenvertaisuuden, muistavat sitten koruin, kukkasin ja lahjoin kumppaniaan merkkipäivinä. Aika usein samanlainen tunne jää naistenpäivänä pidetyistä puheista ja esityksistäkin.

Mutta eipä hättäillä. Voihan joku kaunis päivä puheen takana olla sellainen immeinen, joka ei vain puhele lämpimikseen. En siis pety vielä. Ei nimittäin ole vieläkään liian myöhäistä löytää sitä taustapaperia, jossa on päätetty jakaa vanhemmuuden kustannukset nykyistä tasaisemmin.

Jos vanhemmuuden kustannusten jakamisen toteuttaa Sipilän ehdottamalla tavalla, rahoitus on valtion osalta kustannusneutraali. "Korvauksen kustantamiseksi Sipilä keräisi työnantajilta ja työntekijöiltä yhteensä 125 miljoonaa euroa vuodessa. Tämän summan Sipilä palauttaisi kokonaisuudessaan nuoria naisia työllistäville yrityksille. Sipilän laskelmien mukaan tämä tarkoittaisi sairausvakuutusmaksun korotusta noin 0,08 %:lla. Jos korotus jaettaisiin tasan työnantajan ja työntekijän kesken, maksua pitäisi korottaa 0,04 %:lla."

Toki on työnantajia ja palkansaajia, jotka eivät vanhemmuuden kustannuksia halua jaettavaksi. Siksi tämä olisikin vietävä eteen päin tasapuolisuuden (ja talkoohengen?) nimissä poliitikkojen toimesta. Ei ole yksittäisen yrityksen eikä edes yksin naisten vika, että tässäkin maassa lapsia syntyy. Vanhemmuuden kustannusten tasaaminen auttaisi niin naisvaltaisen pk-yritysten kasvussa kuin julkisen sektorin säästöpaineissa. Suomi tarvitsee lisää työtä tekeviä myös palvelu-, hoiva- ja hoitoalalle - niin kunta- kuin yrityssektorille.

Kommentit

  1. Kannatetaan! Meillä on juurikin vähän "tilanne päällä" työnantajien kanssa, juurikin liittyen näihin vanhemmuuteen liittyvistä kustannuksista. Avaan touhua kun saadaan asia selvitettyä mutta kyllä kieltämättä vituttaa tämä vääntäminen. Työnantajat ei todellakaan ole perillä asioista ja kaikki on isosti kiinni siitä, miten pitkälle työntekijä jaksaa penätä omia oikeuksiaan. Tämä ei ole kenenkään etu. Ja aina enemmän hukassa ollaan, kun etuisuuksiaan yrittää tavoitella isä. Siksi ihan ehdottomasti tarvittaisiin yhteisiä pelisääntöjä ja jo rakenteisiin myös se, että isätkin on kotona.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ihan sama homma puolisolla.. en myöskään enempää avaa tässä, mutta tuntuupa niitä ongelmisa olevan yhdellä jos toisella työnantajan kanssa.Itsellä ei kun ei ole sitä työnantajaakaan :D

      Poista
    2. Mä ajattelin kirjottaa kyllä meidän kokemuksista. En tietty nimeä mitään tahoa mutta pakko näitä juttuja on nostaa esille jos halutaan että muutosta tulisi.

      Poista
    3. Samaa mieltä. :) Mutta kun nimellä kirjoitan, niin en viitsi puolison puolesta asiasta kirjoittaa yksityiskohtaisesti. Tosin luvan olen saanut siinä vaiheessa, jos homma menee kertakaikkisen mahdottomaksi. (Minusta se tosin on jo sitä.)

      Poista
    4. Joo mä ymmärrän, en mäkään omalla nimellä ehkä... Aika mahdotonta ollut täälläkin päässä jo. Tosin meillä se mahdottomuus on osittain ollut sitäkin että esimies on kykenemätön tehtäväänsä. Joka on jotenkin tosi käsittämätöntä sekin. Että esimiesasemassa oleva ei osaa työtään.

      Poista
  2. Mua kiinnostais hirveesti tää asia vähän tarkemmin avattuna, siis millä tavalla "otetaan työnantajilta" ja annetaan nuoria naisia työllistäville? Onko se tasa-arvoa sitten kaikille ihmisille tasapuolisesti (työnantajakin kun on ihminen, huoh). Ja mitä se jakaminen tarkoittaa konkreettisesti? Voisitko kertoa selkokielellä niin kommentoin sitten uudestaan oman kantani :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samalla tavalla kuin sairauspäivärahoja varten kerätään sairausvakuutusmaksuja. Ei vanhemmuus ole sen enempää työnantajalle kuuluva kulu kuin sairaudetkaan. :) Siis, että kun maksetaan työnantajamaksuja, tulisi niihin esim. tuo 0,04 prosentin lisämaksu sekä työnantajapuolelle että työntekijäpuolelle (mikä käytännössä tarkoittaisi työntekijän palkanalentamista 0,04 prosentilla).

      Sitten myöhemmin tuosta vanhemmuusvakuutuksesta työnantaja saisi rahaa vanhemmuudesta aiheutuvien kustannuksien kattamiseen (Esim. sijaisen rekrytointi jne).

      Ja minusta tuo nyt olisi hyvä alku, mutta kuten kukkavarvaskin totesi, sekään ei vielä olisi riittävä. Siitä olisi kumminkin hyvä lähteä pikku hiljaa parantamaan tilannetta, niin että lopulta kuluja voitaisiin korvata toteutuneiden kulujen mukaan ja ihan riippumatta vanhemman sukupuolesta. Siis että vanhempainvapaille jäävän vanhemman työnantaja saisi oikean korvauksen eikä vain niin että synnyttävän työnantaja saa kertaluontoisesti 2500 e.

      Auttoiko selitys yhtään? :)

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit