sunnuntai 10. joulukuuta 2017

Jouluvinkki: Kun avoliitto ei riitä"Eräänä joulukuisena itsenäisyyspäivää edeltävänä iltana istuin kotona sohvalla ja katsoin tv:tä kuten niin monena lauantai-iltana ennenkin. Yht'äkkiä soi puhelin. Olin jättänyt vaimoni edellisenä päivänä sairaalaan. Hänen piti jäädä seurantaan raskaushepatoosin vuoksi, vaikka raskausviikkoja oli takana vasta 25. Puhelimesta minulle sanottiin, että vaimoni oli juuri lähdetty kiidättämään sängyllä hätäsektioon ja sekä vauvani että vaimoni olivat molemmat hengenvaarassa." - Markus- 

Olimme tuohon asti ajatelleet, ettei naimisiinmeno ole välttämätöntä ja vielä hetken tuonkin jälkeen ajattelimme että juridiset asiat hoituisivat erillisellä testamentilla. Pari vuotta myöhemmin menimme naimisiin ja olemme sen jälkeen ajatelleet, että avioliitto hoitaa kaiken tarvittavan. Että olemme juridisesti samaa perhettä ja mikäli toiselle meistä aikuisista sattuisi jotain, toinen pystyisi huolehtimaan erilaiset velvoitteet ja raha-asiat sen jälkeen.

Emme olleet ajatelleet asioita juurikaan naimisiin menon jälkeen. En olettanut niissä olevan ongelmaa. Kun törmäsin Tiina Kuopanportin tekstiin edunvalvonnasta ja edunvalvontavaltuutuksesta, se sai pohtimaan asiaa uudesta näkökulmasta. Se mihin oikeastaan testamentilla ja avioliitolla olimme varautuneet, oli kuolema, ei toisen toimintakyvyttömyys tai pitkäaikaissairaus. Emme olleet lainkaan varautuneet aikaan joka on elämän ja kuoleman välissä, niin sanotulla harmaalla alueella.

Ja se harmaa-alue on erilainen ja vaatii erilaiset asiakirjat ja pohdinnat. Ei ehkä kaikista jouluisin aihe, mutta monissa perheissä ja parisuhteissa asia, joka olisi näin joulun ja perhejuhlan aikaan hyvä nostaa esiin. Oikeastaan yksi parhaimmista joululahjoista jonka voit kumppanillesi, vanhemmillesi, tuttavillesi tai täysi-ikäisille lapsillesi antaa.

Edunvalvontapaperi eli edunvalvontavaltuutus ei siis ole ainoastaan aviopuoliosoita varten, vaan ihan jokaista meistä. Jos paperia ei ole ja saat esim aivoinfarktin ja menetät toimintakykysi, kenelläkään ei ole lupaa hoitaa asioitasi. Ei edes aviopuolisolla, muttei myöskään täysi-ikäisen henkilön vanhemmilla tai lapsilla.

Viranomaiset tekevät selvityksen ja selvityksen tekemiseen saattaa kulua jopa viisi kuukautta. Jos edunvalvontavaltuutusta ei ole tehty ennakkoon, täytyy myös viranomaisselvityksen jälkeen joka vuosi tehdä selvitykset maistraatille. Jos on itse tehnyt edunvalvontavaltuutuksen ennakkoon, maistraatille ei tarvitse tehdä vuosittain erillistä raporttia.

Jos käykin niin että yleinen edunvalvoja alkaa hoitaa sairastuneen asioita, saavat omaiset tietää läheisensä tiedoista vasta kuoleman jälkeen. Tätä ennen ei lain mukaan omaiset saa tietoa, koska tieto on salaista.

Olemme puolison kanssa tehneet nyt Tiinan avustuksella edunvalvontavaltuutukset, jottei läheisimpien pitäisi sillä rankimmalla hetkellä joutua vielä byrokratian rattaisiin ja joutua selvittämään viranomaisasioita kuukausitolkulla. Kokemuksesta tiedän, että niitä voimia ei tahdo löytyä. Kun puoliso makaa tajuttomana sairaalassa, ovat esimerkiksi kyseisen henkilön varat käyttökiellossa. Ei auta, että avioliiton myötä ne olisikin ajateltu yhteisiksi. Moni saattaa myös kokea nöyryyttäväksi, että viranomaiset tulevat kotiin etsimään ja kaivamaan tietoja vaikkapa pankkiasioista.

Toivoisin, että mahdollisimman moni teistä lukijoista jakaisi tämän postauksen ja herättäisi keskustelua myös omassa lähipiirissä. Aika monella nousee varmasti mieleen erilaisia kysymyksiä ja ajatuksia. Ehkä sekin, ettei tämä kosketa juuri minua. Mutta kuten edellisestä postauksessa kirjoitin kolmevuotiaamme nielaisemasta magneettikuulasta, elämä voi muuttua minä hetkenä tahansa. Ja silloin kun niin käy, ymmärtää ettei varautuminen pahimpaan tarkoita että niin kävisi suuremmalla todennäköisyydellä kuin muille, vaan että varmistaa itselleen ja perheelleen tilaa toipua ja selvitä, jos jotain sattuu.

Meillä nousi tämän myötä paljon kysymyksiä, minkä vuoksi minusta Tiinan verkkovalmennus tai henkilökohtainen tapaaminen (myös skypen välityksellä) on hyödyllinen.

Itselleni nousseita kysymyksiä oli muun muassa nämä: Entä jos edunvalvoja kuolee tai sairastuu? Uusi paperirumpa? Voiko nimetä varaedunvalvojan? Ajatellen että esim. olisi auto-onnettomuus, jossa molemmat aviopuolisoista loukkaantuisivat pahasti. Entä lapset? Päättääkö edunvalvoja tällöin myös alaikäisten lasten asioista? Määräätäänkö heille erillinen edunvalvoja/ huoltaja? Kuuluuko se samaan edunvalvontavaltuutukseen? Päättääkö tällöin edunvalvoja mahdollisesti lasten kohtalosta, hoitotestamentista, jos koko perhe on ollut auto-onnettomuudessa ja joku lapsista olisi tilantessa, että pitää päättää elintoimintojen ylläpitämisestä?

Kuuluisiko kuoleman varalle tehdä omat testamentit vai voidaanko edunvalvontavaltuutuksia pitää pätevinä myös niissä tapauksissa? Esim. kenestä tulee lasten huoltajia, jos molemmat vanhemmat kuolevat? Entä jos molemmista tulee kasviksia? Miten käy asunnon? Miten puolison kanssa yhteisessä omistuksessa olevan yrityksen?

Voiko olla useita eri edunvalvojia? Esim. yksi hoitaa yhden, toinen toisen asian, yritys erikseen, henkilökohtaiset/ terveyteen liittyvät eri henkilöltä, jne? Riittääkö jos toinen puoliso ostaa valtuutuspaperin? Voiko vain kopioda itse ja vaihtaa puolison nimen paikalle oman, jos kaikki muu on samaa (esim. avioliitto, yhteiset lapset, yhteinen yritys, asuntolaine, jne)? 

Pitääkö paperia uusia, jos pitää mistä syistä ja missä vaiheessa? Paljonko uusiminen maksaa, voiko sen tehdä itse? Millaisia sairauksia tai tilanteita pitää osata ottaa huomioon? Syöpä? Missä vaiheessa syöpää? Epilepsia? Jotkin kohtaukset? Veritulppa? Mielisairaus? Missä vaiheessa mielisairautta? Niin, että entä jos?

Saimme kysymyksiin vastauksia ja saimme Tiinan avustuksella tehtyä omat edunvalvontavaltuutukset. Pidän asiaa niin tärkeänä ja niin vähälle huomiolle jääneenä, että pyysin yhteistyötä aiheen esille nostamiseksi. Alla siis Tiinan tarjoama joulukampanja ja linkki valtuutuksen tekemiseen. Mitä kysymyksiä sinulla herää? Onko sinulla tai läheisilläsi edunvalvontavaltuutusta? Voisiko edunvalvontavaltuutus olla sinun joululahjalistassasi?


Tiina Kuopanportti on edunvalvontavaltuutusen laatija ja hänellä on verkkolaadintojen joulukampanja käynnissä 9.12.-20.12.2017

Edunvalvontavaltuutus verkkolaadintana 140€/hlö tai 250€/pariskunta (norm.160€ ja 300€)
https://www.taitekohta.fi/joululahja/
Tiinan yhteystiedot ja tietoa ajanvarauksista löytyy www.taitekohta.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti