lauantai 2. elokuuta 2014

Valmistaudutan vauvaan: Hankintoja

Oleellista ei minusta ole se mitä tavaroita hankkii, miltä ne näyttävät eikä se että tavara on uusi, vaan mihin käyttötarkoitukseen ne tulevat. Toisaalta, esimerkiksi meillä ei olisi ollut varaakaan ostaa kaikkia uutena. Kun aloimme odottaa esikoista, olimme intistä kotiutunut opiskelijapari. Budjetti oli sen mukainen. Aika paljon onneksi saimme sukulaisilta käytettyä tavaraa ja vaatetta ilmaiseksi sekä lahjaksi että lainaan.

Ainoa mitä en ole suostunut käytettynä ostamaan, on auton turvaistuimet. Toki olisin voinut ostaa ne käytettynä joltakin tutulta, joka on ostanut ne uutena tietäen etteivät istumet ole olleet yhdessäkään kolarissa. Valitettavasti tällaisia istiuimia ei ollut myynnissä, vaan kaikki tutut tarvitsivat omiaan.

Jos ei ole mitään erityistä, niin vauvan kanssa voi mielestäni liikkua lähes tulkoon kuin ennen vauvaa. Voi käydä koulua, kaupassa, mummolassa, kokouksissa, neuvolassa, jne. Liikkumisen helpottamiseksi kannattaa miettiä minkälaiseen käyttötarkoitukseen tavaraa tarvitsee. Jos ei liiku henkilöautolla, on turvakaukalokin aika turha. Jos liikkuu bussilla, kannattaa valita rattaat/vaunut sen mukaam. Jos taas juoksee paljon, kannattaa valita juoksurattaat niin harrastusta voi jatkaa lapsen synnyttyäkin. Jos ei harrasta, juoksurattaat on turhat.

Ostimme esikoiselle yhdistelmät, sillä kaikkihan niitä tarvitsevat. Eikös? Ajatus siitä, että vauvan laittaa ulos nukkumaan ja ulkona liikkuessa vauvan paikka on automaattisestti vaunuissa, istuu meissä jossain todella syvällä. En minä tajunnut edes kyseenalaistaa yhdistelmien hankintaa. Ostin halvimmat, ehyet, järkevän näköiset, sellaiset joissa on tavaratilaa riittävästi. Käytettynä ostetut yhdistelmämme maksoivat 80 euroa.

Vauvan synnyttyä ennenaikojaan, moni asia meni mielessä uusiksi. Sairaalassa fysioterapeutti opasti vauvan hoidossa, jotta kehitystä tuettaisiin oikein. Fyssarin opastuksella tutustuimme mm. kantoliinaan, se tukisi vuorovaikutussuhteen syntymistä, hengityksen paranemista ja tukisi vauvan fyysista kasvua je kehitystä, oikeiden asentojen löytymistä. Oli todella tärkeää pitää vauvaa sikiöasennossa syntymän jälkeen, kun viimeiset kuukaudet kohdussa jäivät väliin. Löysin liinan kirppariryhmästä ja kävin hakemassa 20 eurolla.

Vaikka minua ei ollut aikaisemminkaan innostanut vauvojen ulkonanukuttaminen, nyt sain hyvän syyn poiketa massasta. Oli talviaika, olimme infektiokaranteenissa ja vauva tarkka oikeasta lämpötilasta. Vaunut jäivät vähälle käytölle. Jos esikoinen ei olisi vihannut liinailua, vaunut olisivat jääneet käyttämättömiksi. Kumminkin esim. neuvolassa käydessä ja bussilla sairaalaan mentäessä, vaunut olivat näppärät. Esikoisen kasvettua vaunut toimivat rattaina, jotka sai sekä kasvot että selkä menosuuntaan kulkeviksi. Henkilökohtaisesti pidän siitä, että näen lapsen ja lapsi näkee minut. Liikkuminen oudossa paikassa ja ihmisvilinässä on näin ollen turvallisemman oloista sekä lapselle että vanhemmalle.

Matkarattaat ostimme eräälle pidemmälle ulkomaanmatkalle lähtiessämme. Ominaisuudet, joita vaadimme matkan helpottamiseksi oli rattaiden saaminen pieneen tilaan ja nopeasti, tavaratila sekä selkänojan laskettavuus makuuasentoon. Ainoa puute oli mielestäni se, että rattaat kulkivat kasvot menosuuntaan. Nuo matkarattaat ostimme käytettynä 20 eurolla.


Kahden lapsen kanssa liikkuminen mietitytti kovasti etukäteen. Tuplia en halunnut, kun ne tuntuivat hankalilta. Jotenkin vain kertakaikkisesti ärsytti moiset kapistukset - saati sitten että niillä ei ikinä mahtuisi bussiin ja kuljemme bussilla todella paljon. Olisi ikävä missata sairalaa-ajat, neuvolat, kerho ja luennot sen takia ettei mahdut kyytiin. Niinpä matkarattaat + liina tuntui riittävältä yhdistelmältä. Sitä ne ovat olleetkin. Vaihdoimme matkarattaat toisiin käytettyihin, joihin sai näppärästi nostettua kaukalon. Näin ollen taas junalla matkustaessa oli näppärä kulke mummolaan ja kokoukseen, kun pienempi sai nukkua kaukalossa eikä tarvinnut siirrellä nukkuvaa lasta ja kaukalo kulki mukana kätevästi. Edelleen tarvittaessa molemmat lapset istuvat matkarattaissa, kun selkänojan laskee makuuasentoon.

Kolmen kanssa yhtälö alkaakin mennä jo mahdottomaksi. Tai no ehkä nämä riittäisi, jos yksi kävelee ja yksi on liinassa ja yksi rattaissa, mutta kun kulkee päikkäreiden aikaan (ja silloinhan sitä paljon tulee kuljettua) asia ei enää olekaan niin yksinkertainen. Niinpä olen kallistunut hommaamaan tuplarattaat. Kaksi rattaisiin, yksi liinaan, tai isoin kävelee, kaksi pienintä rattaisiin, jne. Mutta tuplaleveitä en ota. Edelleen koen, että ne mahtuvt bussiin huonosti, siksi haluan päällekkäin istuttavat. Ainoat, joissa isompikin kunnolla mahtuu istumaan alas ja jotka vaikuttavat tarpeeksi näppärilttä, ovat mielestäni phil&tedsit. Niiden perään siis täällä kuolataan. Ne ovat vain reilusti ylihintaisia käytettyinäkin meidän budjettiin.

Yhdistelmävaunuja ei olla käytetty keskimmäisellä ollenkaan enkä usko että niitä käytetään kolmannellakaan. Ne ovat siis varastossa tukkeena, mutten henno niitä myydä ennen kuin kolmosen vauva-aika on ohi. 

Nukkumiseen liittyvät hankinnnat menevät pitkälti vauvan kohdalla liikkumisen kanssa samaan kategoriaan. Meillä esikoinen ja keskimmäinen ovat siis nukkuneet vaunujen sijaan lähinnä liinassa, rattaissa ja vauvana kaukalossa joko auto- tai bussimatkoilla. Rattt+kaukalo -yhdistelmässäkin vauvan kasvot ovt mukavasti työntäjään päin.


Vaan se pinnasänky ja kehto. Toisilla varmasti todella tarpeellisia. Meillä pinnis on ollut toisella lapsella täysin turha. Esikoisella sentään vielä jotenkin käytettiin, lähinnä siitä syystä, että apneahälytin toimisi eikä mittaisi meidän vanhempien liikkeitä ja jättäisi huomaamatta esikoisen hengityskatkoksia. Myöhemmin esikoinen siirtyi kyllä nukkumaan meidän viereen. Keskimmäinen on nukkunut päikkärit liinassa ja sitterissä, yöt vieressä. Näin siksi, että se on minusta kätevämpää, mutta myös siksi, ettei keskimmäinen pystynyt nukkamaan selällään refluksivaivan vuoksi. En usko että kolmaskaan pinnasänkyä käyttää, mutta pinnis on "perintökalleus": Isäni on nukkunut siinä vauvana, samoin minä, ja sänky on ilmainen, joten saa olla nurkissa vauva-ajat. 

Sitteri on tosiaan ollut kätevä. Esikoisen aikana se toimi syöttötuolina, kun soseet aloitettiin jo kolmen kuukauden iässä syntymästä, pari viikkoa ennen laskettua-aikaa, painon ollessa vasta vajaa kaksi kiloa. Se oli myös kätevä, kun vauva oli sosiaalinen, mutta taidot eivät pysyneet perässä eikä vauva viihtynyt hereillä ollessaan liinassa eikä lattialla. Toinen nukkui sitterissä, kun välillä oli vain helpompi nostaa siihen nukkumaan itse touhutessa muuta, esim. maitoa pumpatessa tai pyykkiä laittaessa ja esikoisen kanssa leikkiessä.


Sitteriä on myös molemmilla lapsilla käytetty kylpyhuoneessa. Kylpemisen jälkeen on vauva nostettu pyyhkeen ja vaipan kanssa sitteriin nukkumaan siksi aikaa, kun itse on oltu saunassa tai peseydytty. Kolmanenn kohdalla tarkoitus toimia samoin. Kuvassa oleva sitteri ostettu käytettynä 15 eurolla.

Erillistä vauvapunkkaa meillä ei ole. On lainaan saatu sisaruksillani käytössä ollut punkka ja tarkoitus nyt ostaa toinen samanlainen. Saa sitte kylvettää vauvan toisessa sillä aikaa kun isommat on toisessa. Vauvan kylvyn jälkeen, saa molemmille isommille loppusaunareissun ajaksi oman punkan. Myöhemmin saavat kolmestaan tapella sitten niissä kahdessa. Punkassa olemme vauva-aikana käyttäneet apuna vauvan kylpytukea. Ostettiin sellainen käytettynä 10 eurolla.

Hoitopöytä kuuluu meillä samaan settiin lipaston kanssa. Molemmat ovat vanhempieni ja olleet meillä käytössä aikanaan. Laatikossa on vauvanvaatteet, lasten kasvaessa vaatteet on siirretty lastenhuoneen vaatekaappiin. Hoitotaso ja lipasto siis ilmaisia, hoitopöydän pehmuste ostettu kirppikseltä 10 eurolla.

Olen tykännyt hoitotasosta, mutta lapsen oppiessa kääntymään ja liikkumaan enemmän, on hoitotasokin jäänyt lähes käyttämättömäksi. Ensimmäinen puolivuotta meillä siis tapeellinen, sen jälkeen toimii ainoastaan vaatesäilytyksenä.

Syöttötuolista mainitsin jo aiemmin, että sitteri on toimittanut alkuun syöttötuolin virkaa. Puolivuotiaasta alkaen syöttötuoli on kumminkin ollut molemmilla kovassa käytössä. Minulla on lapsena ollut kotimainen puinen taittuva syöttötuoli renkailla. Halusin samanlaisen meillekin. Kulunut ja rikkinäinen on mummolassa käytössä. En löytänyt hyväkuntoista käytettynä, joten sen ostin uutena pehmusteen kanssa (120 e). Halvempi olisi toki tässäkin varmasti ajanut saman asian.

Tuli pitkä teksti eikä tässä ollut kuin mietteitä isoimmista hankinnoista. Lisää myöhemmin, mm. rintapumpusta ja pullojen mikrosteriloijasta. Mitkä teillä on olleet tarpeellisia ja mitkä turhia? Ovatko tarpeet vaihdelleet saman perheen eri lapsilla?

4 kommenttia:

 1. Vaunuja meillä on kaikkinensa ollut kolmet, yhdistelmiä jokainen. Yksistä maksoin 40€ kirpparilla, kahdet ovat tulleet ilmaiseksi. Kolmen ensimmäisen kanssa yhdistelmät olivat tarpeelliset, kahden viimeisen kanssa pelkät vaunut olisivat riittäneet (mutta halvemmalla me yhdistelmät saatiin...)

  Rattaita on ollut jos jonkinnäköisiä, Käytössä eniten on ollut juoksurattaat (vaikkei kyllä juosta, mutta ovat muuten tosi näppärät) kahdella pienimmäisellä. Tuplat (rinnakkainistuttavat) on myöskin, käyttötarkoituksena koiran lenkitys. Kaupumgissa jos kävellen tarvii liikkua, menee yksi liinassa ja toinen rattaissa, loput mukana olevat kävelkööt. Meillähän ei 4v enää kotona nuku päiväunia.

  Pinnis on tärkeä, ja ollut kaikilla käytössä. Sitteri samoin. Hoitopöytää ei ole ollut kellään, vaipanvaihtopisteen saa laitettua helposti vaikka pesukoneen päälle (ja myöhemmin lattialle). Vanna on, kylpytukea ei (mihin sitä tarvii?).

  Syöttötuoli on ollut kaikilla tärkeä, turvakaukaloita on kolmas menossa. Käytettyinä tulleet meille kaikki. Leikkikehä hankittiin vitoselle, käyttöaika tosi lyhyt, mutta tuli tarpeeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juoksurattaisiin liittyvä kommentti kuulostaa kyllä aika kärkkäältä tuolla tekstissäni. Pahoittelut. :) Lähinnä tarkoitin sitä, että on paljon hyviä ominaisuuksia, mutta ilmankin pärjää. Että kannattaa miettiä, mitkä ominaisuudet kullekin ovat oikeasti merkityksellisiä. Saanko kysyä miksi sinä valitsit juoksurattaat ja miksi ne on olleet hyvät?

   Entä miksi teillä ollut kolme eri kaukaloa? :)

   Tuohon päikkäriaikaan: En halua asiaa avata, mutta ihmiset unohtaa liian usein, että vaikka lapsi on iso, saattaa olla jotain erityisiä syitä siihen, miksi lapsi istuu rattaissa. Meilläkään ei kotona normaalisti nukuta (anneta nukkua) päikkäreitä, kun sitten ei illalla tule uni. Näin siis yli 2-vuotiaiden kanssa.

   Pesukoneen päällä (eikä muuallakaan) ole tilaa vaihtaa, lattia on toinen ja tosi paljon toki sitäkin asiassa hyödynnetty. :D

   Musta tuo kylpytuki on ollut aivan loistava! Lapsi ei valahda ja tipu punkkaan ja kädet jää vapaaksi kylvettämiseen tai vähän isomman vauvan kanssa ihan leikkimiseen, kun istuminen yksinkään ei vielä vedessä onnistu. :)

   Poista
  2. Nelosen yhdistelmät hajosi, ja neljän lapsen yksinhuoltajana rahaa ei ollut yhtään liikaa. Juoksurattaista saa selkänojan makuuasentoon, niissä on isot renkaat (päästiin hangessakin lenkille koiran kanssa), mahtuvat autossa samaan tilaan kuin matkarattaat ja se tärkein, niitä tarjottiin mulle hintaan 40€ käytettyinä just sillä hetkellä :)

   Kaukaloita on ollut kolme, koska ensimmäinen oli auttamatta aikansa elänyt kahden meidän lapsen jälkeen (taisi olla jotain 90-luvun mallia...), kolmannelle saatiin kaverilta heidän vanhansa ja se oli käytössä kahdella meillä niin ikään. Vitoselle saatiin sitten telakallinen kapistus, jonka kiinnittäminen autoon on paljon helpompaa (ja samalla kaukalolla saa mennä tämä viimeinenkin). Ja kai se noiden kaukaloiden suositus on, että viiden vuoden välein pitäisi uusia, muoviosat hapertuu tms. Jotenkin sellaisen takia kuitenkaan ole jaksanut vaihtoon laittaa.

   Kahteentoista vuoteen mahtuu muutenkin aika monta ratasta, vaunua, syöttötuolia (taitaa näitäkin olla jo kolmas menossa...), turvaistuimia, turvavyöistuimia, istuin korokkeita, lastensänkyjä... onneksi hyvin harvaan on oikeasti tarvinnut laittaa rahaa kiinni.

   Poista
  3. Toki edullinen hintakin on ihan hyvä peruste "erikois"hankinnoille :)

   Poista