Aloita itsestäsi
Sosiaali-
ja terveysmenot kasvavat koko ajan. Vuosien 2008−2013 välisen
keskimääräinen vuosikasvu oli 2,2 % joka tekee euroissa miljardeja
vuosittain. Osa kasvusta selittyy yhteiskunnan rakenteilla ja niihin voidaan
vaikuttaa poliittisilla päätöksillä. Osa kasvusta selittyy puolestaan
erilaisten sairauksien määrän lisääntymisenä ja näiden osalta jokainen
meistä voi aloittaa muutoksen itsestään.
Ei siis auta vain puhua ja olla huolissaan kasvavista terveysmenoista
ja sairauksien lisääntymisestä, vaan täytyy myös tehdä sen eteen itse
muutoksia.
Siksi haastan jokaisen teistä mukaan “Suomi kuntoon – aloita
itsestäsi” -kampanjaan. Haluan että meistä jokainen voi hyvin ja
sote-menoja saataisiin alas muutoinkin kuin palveluja karsimalla.
Jokainen meistä on arvokas. Ja sen täytyy myös näkyä siinä kuinka
kohtelemme itseämme. Meistä moni, jopa sadattuhannet suomalaiset,
kärsivät matala-asteisesta tulehduksesta. Se on yhteydessä muun muassa
masennuksen, diabeteksen ja syövän puhkeamiseen. Se aiheuttaa myös dementian, suolistosairauksien, reuman ja ihotautien riskiä.
Matala-asteisesta tulehduksesta väitellyt lääkäri Tiina Ahonen sanoo
matala-asteisen tulehduksen olevan selitysmalli, joka valottaa sitä,
miksi epäterveellisinä pidetyt elintavat ovat haitallisia.
“Matala-asteinen tulehdus ei ole sairaus. Se on tila, jossa elimistö
reagoi ärsytykseen erittämällä tulehdusvälittäjäaineita. Kun tulehdus
jatkuu vuosikausia, kehon toiminta häiriintyy: esimerkiksi verisuonten
seinämät tukkeutuvat helpommin, ja soluissa tapahtuu mutaatioita.
Lopulta ihminen saattaa saada esimerkiksi sydäninfarktin tai syövän.”
Päivittäinen ruokavaliomme on muuttunut ihmiskehityksen aikana. Ennen
ruoasta saatavien rasvojen (omega-6 & omega-3) suhdeluku oli
lähellä 1:1, kun Euroopan keskiarvo on nykyään 15:1 ja USA:n 25:1.
Rasvahapot vaikuttavat elimistöön ja matala-asteiseen tulehdukseen
monin eri tavoin. Kalaöljy pitää solujen kalvot pehmeinä, jotta myös
ravinteet ja happi pääsevät kulkemaan (imeytymään) elimistöön paremmin.
EPA ja DHA edistävät sydämen normaalia toimintaa. DHA edistää
aivotoiminnan pysymistä normaalina. DHA, sinkki ja A-vitamiini edistävät
normaalia näkökykyä. Oliiviöljyn polyfenolit edistävät veren
rasva-aineiden suojaamista hapettumisstressiltä ja edistävät
LDL-partikkeleiden suojaamista hapettumisvauriolta.
Kupari ja magnesium edistävät veren rasva-aineiden suojaamista
hapettumisstressiltä. DHA ja EPA edistävät verenpaineen pysymistä
normaalina. D, C, A ja B12-vitamiini, foolihappo, kupari, seleeni ja
sinkki edistävät immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. (Muun muassa
nämä terveysväittämät löytyvät Euroopan
elintarviketurvallisuusviranomaisen hyväksyminä arkistosta
www.ec.europa.eu/nuhclaims.)
—
Ruokavaliolla ja liikunnalla on siis merkittävä rooli
hyvinvoinnissamme. On tärkeää aloittaa muutos - vaikka sitten pienin
askelin. Apuna voi käyttää satokausikalenteria ja lisäksi osallistua
tähän haasteeseen.
Kaikki kesäkuun aikana BalanceOil–
tuotepaketin ostaneet voivat osallistua kilpailuun, jossa voi voittaa
joulukuun alussa 300 euron arvoisen lahjakortin Momelin verkkokauppaan.
Ostamalla nyt tuotepaketin, johon kuuluu kalaoliviiöljyt, kaksi
veritestiä sekä Momelin kankaista ommeltu vaate (esim. toppi, t-paita,
housut, valintasi mukaan), pääset testaamaan rasvahappotasapainosi ennen
ruokavalion muuttamista ja kalaoliiviöljyn käyttöönottamista.
Testi on kuivaverikoe kotikäyttöön. Johtavat Pohjoismaiset
laboratoriot tutkivat näytteen määrittääkseen rasvahappoprofiilisi joka
kuvastaa ruokavaliotasi. Testin teossa menee alle minuutti ja tuloksen
löydät anonyymisti internetistä n. 20 päivän sisällä. BalanceTest mittaa
verestäsi 11 eri rasvahappoa – tämä kattaa n. 98 % veren rasvahapoista.
Tulos antaa sinulle tietoa kehosi omega-3-tasosta, sekä
omega-6/omega-tasapainosta.
Toisen testin teet neljä kuukautta myöhemmin, jotta näet miten
ruokavaliomuutoksesi on vaikuttanut ja saatko riittävästi oikeanlaisia
rasvoja.
Lahjakortin voittaa se, jonka veritestien arvot paranevat tuona
aikana (kesä-marraskuu) suhteessa eniten. Luvassa myös muita palkintoja.
Kysymyksiä saa lähettää joko kasvotusten, sähköpostin, blogin tai
facebookin kautta.
Mielenkiintoinen kirjoitus, olen itsekin miettinyt heittäisinkö lusikkani tähän ravintosoppaan. Mun aihe ja lähestymistapa on butyraatti, siitä ei juuri näe tekstejä suomalaisessa ravintokeskustelussa ja silti juuri se selittää paljonkin nykyajan sairauksista. Kehotan tutustumaan aiheeseen. Maidon rasvasta toki jo blogissani mainitsin, mutta olen ollut jotenkin varovainen bloggarina puuttumaan ihmisten syömisiin. Tutkijoiden pitäisi tehdä se työ ja ihmisten itse silloin kun tutkijoiden työ ei vakuuta.
VastaaPoista